14.8 C
Skopje
Thursday, May 26, 2022

Zgjedhjet e fundit lokale shënuan rekord historik negativ për daljen e votuesve

Shkup, 2 nëntor – Me 51.44 për qind në rrethin e parë Zgjedhjet lokale 2021 kanë dalje më të ulët rekorde nga të gjitha votimet për zgjedhjen e kryetarëve dhe këshilltarëve të komunave që nga pavarësia e deri më tani, ndërsa dalja në rrethin e dytë me 49.65 për qind është e dyta më e ulët.

Në përgjithësi, dalja në të gjitha zgjedhjet e deritanishme është më e ulët në raundin e dytë, krahasuar me raundin e parë, me rënien më të madhe në zgjedhjet e vitit 2009 prej 14 për qind, ndërsa më e ulëta në këto – vetëm dy për qind. Për krahasim, diferenca e pjesëmarrjes mes të parës dhe të dytës në zgjedhjet e mëparshme vendore të vitit 2017 është tetë për qind.

Jehonë më të madhe në rrethin e parë të zgjedhjeve lokale në vitin 2013 – 67 për qind, pas çka vijon ulje prej shtatë për qind në 60 për qind në zgjedhjet e radhës në vitin 2017, për dallim me vitin 2021 të kemi ulje prej nëntë për qind në 51 për qind.

Në tre zgjedhjet e fundit lokale, ka pasur një rënie të vazhdueshme të pjesëmarrjes. Me një pjesëmarrje mesatare prej 66 për qind në vitin 2013, në zgjedhjet e ardhshme lokale në vitin 2017 ka një rënie nga dhjetë për qind në 56 për qind, dhe në zgjedhjet e fundit të këtij viti mesatarja e pjesëmarrjes nga të dy raundet ka rënë në 50 për qind, që është një rënie prej gjashtë për qind krahasuar me zgjedhjet paraprake.

Këto ishin zgjedhjet e shtata lokale që nga pavarësia e shtetit, por të tretat në të cilat zgjidhen kryetarë dhe këshilltarë komune në 80 komuna dhe Qytetin e Shkupit.

Të drejtë vote kishin 1.824.864 votues, që është më së shumti nga të gjitha zgjedhjet lokale deri më tani dhe ttitje prej 10.220 votuesve, në krahasim me zgjedhjet në vitin 2017.

Zgjedhjet e para lokale më 17 nëntor të vitit 1996 – dalje në rrethin e parë – 60%, në rrethin e dytë 51%.

Zgjedhjet e dyta lokale më 10 shtator 2000 – dalje në rrethin e parë – 59%, në rrethin e dytë 53%.

Zgjedhjet e treta lokale më 13 mars 2005 – dalje në rrethin e parë – 56,36%, në rrethin e dytë – 53,66%.

Zgjedhjet e katërta lokale më 22 mars 2009 – dalje në rrethin e parë – 57%, në të dytin – 43%.

Zgjedhjet e pesta lokale më 24 mars 2013 – dalje në rrethin e parë – 67%, në të dytin – 65%.

Zgjedhjet e gjashta lokale më 15 tetor 2017 – dalje në rrethin e parë 60%, në rrethin e dytë– 52%.

Zgjedhjet e shtata lokale më 17 tetor 2017 – jehona në rrethin e parë – 51 për qind, në rrethin e dytë – 49 për qind

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img