5.8 C
Skopje
Thursday, December 7, 2023

Zbulohet një mutacion i ri i Covid-19; Ja çfarë dihet për të deri tani sipas OBSH

Organizata Botërore e Shëndetësisë po mban nën kontroll variantin e ri që është zbuluar në Afrikën e jugut. Ky mutacion është emëruar nga shkencëtarët si C.1.2.

Lloji C.1.2 ka tërhequr vëmendjen e shkencëtarëve pasi posedon mutacione brenda gjenomit të ngjashme me ato që shihen në variantet e e rrezikshme të covid, si psh Delta.

Një virolog dhe pedagog në imunologji dhe sëmundje infektive me Shkollën Klinike Qendrore të Universitetit të Sidneit, Dr Megan Steain, tha se “Sa herë që shohim që shfaqen mutacione të veçanta, ne do të donim ta mbanim në monitorim këtë variant për të parë se çfarë do të bëjë.

C.1.2 është zbuluar për herë të parë në maj por Delta vazhdon të jetë dominues në Afrikë dhe në botë.

OBSH po vazhdon të monitorojë frekuencën e C.1.2 dhe të shqyrtojë se si sillet. Testet për të vlerësuar ndikimin e mutacioneve që ai posedon në infektueshmërinë dhe rezistencën ndaj vaksinave janë ende në proces. Deri më tani, virusi nuk ka përmbushur kriteret e OBSH -së për t’u kualifikuar si një “variant shqetësimi” ose “variant interesi”.

Marketing
Related news