6.8 C
Skopje
Friday, February 3, 2023

Vendi ynë është në listën e vendeve me shkallë të lartë të diabetit, kërkohet monitorim i vazhdueshëm i glicemisë

Shkup, 12 nëntor – Si shtet dhe si zonë me 11,2 për qind të pacientëve, po hyjmë në grupin e vendeve me prevalencë të lartë të diabetit. Është më shumë se një tregues alarmues i një ecurie dinamike të kësaj gjendjeje shëndetësore. Nevojiten sisteme për monitorim të vazhdueshëm të glicemisë dhe disponueshmërinë e tyre për një numër të madh të pacientëve, tha sot Dimçe Velev, kryetar i Asociacionit të Shoqatave të Diabetikëve të Maqedonisë së Veriut në Forumin për shënimin e Ditës Botërore të Diabetit – 14 Nëntor, me titull “Çfarë nuk kemi bërë kundër diabetit?”, që u zhvillua sot në Shkup.

Në kuadër të manifestimit, Ministria e Shëndetësisë dhe Shoqata e Diabetikëve nënshkruan Memorandum për Bashkëpunim, si dhe u shënuan vitet jubilare “Njëqind vjet insulinë” dhe “20 vjet Asociacioni i Shoqatave të Diabetikëve të Maqedonisë”.

Velev theksoi se dhjetë vjet më parë jo vetëm në vendin tonë, por edhe në botë u thyen pothuajse të gjitha stereotipet, paralajmërimet dhe keqkuptimet për diabetin.

“Problemi i atyre “diabetikëve” u bë publik, ata kuptuan se diabeti nuk zgjedh këtë apo atë dhe më në fund, njerëzit filluan të kuptojnë se kjo murtajë e jetës moderne kërcënon në mënyrë të rrezikshme dhe intensive. Në fund të fundit, çdo 14 nëntor, përmes zbulimit dhe targetimit të tendencave në luftën kundër diabetit, imponohen globalisht pyetje dhe tema thelbësisht të nevojshme në të dyja fushat. Dhe si mund të ishte ndryshe kur mbi gjysmë miliardë njerëz në botë sot jetojnë me diabetin. Ndërkohë, pa njoruar faktin se shifrat dhe parashikimet e prevalencës kombëtare dhe globale të diabetit nuk janë aspak rozë”, tha ai.

Sipas Velevit, nevojitet një edukim më i madh për diabetin, si dhe për blerjen e glukometrave tabelare, por jo vetëm për fëmijët por edhe për të rriturit.

Ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe tha se kur bëhet fjalë për një pacient me diabet, nuk bëhet fjalë vetëm se si ta trajtojmë diabetin, por duhet të kemi gjithmonë parasysh se ai është një mënyrë jetese.

“Që do të thotë se nuk është vetëm insulina si insulinë, si preparat, por si filozofi e përgjithshme dhe qasje e përgjithshme ndaj këtyre pacientëve në mënyrë që ata të kenë një jetë më normale, sidomos fëmijët, të kenë rritje dhe zhvillim normal. Kemi komunikim intensiv me përfaqësuesit e shoqatave të diabetit. Fillimisht arritëm të dëgjojmë se cilat janë problemet reale, bazuar në problemet me të cilat përballemi, ne i dimensionojmë politikat tona dhe sigurisht të gjithë përfaqësuesit duhet të përfshihen në procesin e politikëbërjes, nuk besojmë në politikat apo zgjidhjet e imponuara, ndaj zgjidhjet duhet t’u shërbejnë atyre për të cilët janë të destinuara”, tha Filipçe.

Ai theksoi se tani kemi tre insulina të reja dhe dy preparate të reja që ofrojnë kontroll edhe më të madh të glicemisë, dhe këto janë insulina që janë edhe kardio-protektive që mbrojnë zemrën dhe enët e gjakut dhe e gjithë kjo tregon se si është rritur cilësia e jetës.

“Ajo që po bëjmë tani është procedura për blerjen e sensorëve të glicemisë për herë të parë në vend, që do të thotë se në vend të shpimeve të zakonshme si marrja e gjakut dhe matja e sheqerit në gjak, tani vendosen sensorë specialë në pjesën e sipërme të krahut dhe matet në mënyrë elektronike, pajisje e cila rrit edhe më shumë cilësinë e jetës së këtyre pacientëve, veçanërisht fëmijëve”, tha ai.

Filipçe informon se sot në mëngjes në Klinikën për Endokrinologji është hapur Qendra e re Diagnostike Endokrinologjike, e cila mundëson diagnostikimin e integruar, gjithëpërfshirës të pacientëve me sëmundje endokrine.

Doc. Dr. Sasha Jovanovska Mishevska, drejtoreshë e Klinikës për Endokrinologji, Diabet dhe Sëmundje Metabolike, iu referua njëqind vjetorit të shpikjes së insulinës, e cila, siç tha ajo, janë njëqind vjet përparim, njëqind risi, të cilat na mundësojnë sot të kemi një gjenerim të insulinave moderne, që shpëtojnë jetën.

“Teknologjitë e reja si glukometër portativ e kanë bërë më të lehtë për njerëzit të monitorojnë gjendjen e tyre. Në vitet 80 të shekullit të kaluar, për herë të parë u zhvillua insulina njerëzore, e cila ishte një molekulë shumë e pastruar dhe ne mund ta prodhonim në sasi të pakufizuar, për ne atëherë ishte e rëndësishme që pacientët tanë të ishin gjallë, jo në koma, kishim më pak amputime. Gjatë kësaj periudhe janë zhvilluar lapsat me insulinë, nuk ka pasur nevojë për shiringa insuline, gjilpëra të mëdha dhe kjo nënkupton se nuk ka pasur nevojë për sterilizimin e rregullt të shiringave në mënyrë që aplikimi i terapisë me insulinë të jetë më i lehtë për pacientët”, theksoi ajo.

Jovanovska Mishevska përkujtoi se vitet e fundit është në dispozicion një gjeneratë e re e analogëve të insulinës, e cila ka krijuar kushte për të reduktuar barrën e përditshme të trajtimit, duke ofruar edhe më shumë fleksibilitet në aplikimin e dozës së insulinës dhe duke ndihmuar njerëzit të arrijnë nivele të ulëta të sheqerit në gjak dhe të zvogëlojnë rrezikun e shtimit në peshë.

“Si mjekë endokrinologë, ne i kushtojmë gjithnjë e më shumë rëndësi efektit kardioprotektiv të barnave që japim në praktikën tonë të përditshme. Kur flasim për personat me diabet, nuk duhet të harrojmë kurrë se ata nuk janë të vetëm në sfidat me të cilat përballen. Ka edhe një familje që e bartë rëndë barrën e kësaj sëmundjeje kronike të individit”, tha Jovanovska Mishevska.

Në Forum u mbajt panel diskutimi “Vetëm së bashku mund të bëjmë më shumë”, ku panelistë ishin dr. Zoran Guçev nga Klinika për Sëmundje të Fëmijëve dhe dr. Irfan Ahmeti, kryetar i Komisionit Nacional për Diabetin.

Latest news
Related news