22.8 C
Skopje
Thursday, September 21, 2023

Trajanoski: Punët do t’i vlerësojnë Shkupjanët në ditën e zgjedhjeve, jo sondazhet dhe analistët

Shkup, 26 shtator – Në kolumnën e tij për gazetën ditore “Slloboden Peçat” me titull “Zgjedhjet lokale në Shkup: Sondazhe, analistë dhe fushata”, analisti Zharko Trajanoski thekson se një mësim nga zgjedhjet e fundit lokale për qytetin e Shkupit është se as sondazhet dhe as analistët nuk mund të jenë të besueshëm.

Rezultatet e zgjedhjeve lokale në Shkup, sipas Trajanoskit, treguan se përqindjet e sondazheve dhe vlerësimet e analistëve u munguan plotësisht:

“Sigurisht, përqindjet nga sondazhi i institutit” Dimitrija Cupovski “kishin humbjen më të madhe, e cila parashikoi një avantazh prej 10.1% të Koce Trajanovski, i cili humbi në raundin e parë me 14.15% nga Petre Shilegov, që është një humbje më e madhe se 24%! Anketa e IRI gjithashtu humbi me më shumë se 21% në Shkup, dhe me më shumë se 14% për Këshillin e Qytetit të Shkupit, ku në vend të një përparësie 5% për VMRO-DPMNE, në fund të fundit LSDM fitoi një avantazh prej më shumë se 9%.

Trajanoski thekson se sondazhi special për Shkupin në televizionin Telma humbet me 11.65%, për kryetarin e Shkupit, dhe analistët që parashikuan një luftë të barabartë dhe të pasigurt u paraqitën para publikut maqedonas: “Në fund të raundit të parë doli se situata nuk ishte aspak e barabartë dhe se beteja për Shkupin nuk ishte aspak e pasigurt. Ajo që u paraqit si një “fakt” – se do të kishte një raund të dytë, “sigurisht që do të ketë një raund të dytë në Shkup” – doli të mos ishte fakt, por një vlerësim shumë i keq i analistëve. Projeksioni në Telma TV se “në Gazi Babë do të kemi fitues në raundin e parë, dhe ai ndoshta do të jetë Toni Trajkovski nga VMRO-DPMNE” doli të jetë një humbje e madhe, sepse pati fitore në raundin e dytë. Por kandidati i VMRO-DPMNE-së, i cili ishte “projektuar” para kohe si kryetar i Gazi Babës, nuk fitoi.

Sipas Trajanoskit, mësimi nga sondazhet dhe analizat e gabuara në vitin 2017 është se as votuesit, as politikanët, as media nuk duhet të mbështeten në anketuesit dhe analistët: “Në vitin 2021 ne jemi dëshmitarë të rezultateve kontradiktore nga sondazhet (disa nga organizatat e reja dhe të dyshimta) dhe madje edhe përpjekjet për të diskredituar politikisht sondazhet. “Sidoqoftë, fokusi i votuesve, politikanëve dhe mediave duhet të jetë në ofertën e fushatës zgjedhore, jo në sondazhet dhe analistët.”

Trajanoski thekson se fushatat në vitin 2017 luajtën një rol të madh në vendimet e banorëve të Shkupit në ditën e zgjedhjeve dhe se mund të supozohet se ato do të luajnë një rol të madh në zgjedhjet lokale në 2021.

Marketing
Related news