21.8 C
Skopje
Monday, May 23, 2022

Sulmi ndaj punonjësve të medias është sulm ndaj lirisë së fjalës, 27 prilli mbetet simbol i mosndëshkimit

Shkup, 2 nëntor – Sulmi në Kuvend më 27 prill 2017 është incidenti më i rëndë në të cilin janë shkelur jo vetëm të drejtat e 20 gazetarëve dhe mediave, por edhe e drejta e qytetarëve për informim publik. Gazetarët, Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) dhe Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Punëtorëve të Medias (SPGPM) mbetën vetëm për të kërkuar drejtësi para gjykatave kompetente dhe të njëjtat gjykata treguan një matës tjetër. Ata nuk i kanë parë fajtorët, as te autorët, as në shtetin që nuk i ka mbrojtur, tha kryetari i SHGM-së, Mlladen Çadikovski në takimin e sotëm para Prokurorisë Themelore Publike me rastin e Ditës Ndërkombëtare për t’i dhënë fund politikës së mosndëshkimi për dhunës ndaj gazetarëve.

“Na dërguan një mesazh “Ne nuk kemi nevojë për gazetari”. Prandaj jemi sot këtu për të kujtuar se drejtësia për 27 prillin është selektive, derisa politikanët janë mbrojtur, mediat janë lënë pas dore”, tha Çadikovski.

Kryetari i SHGM-së tha se 27 prilli mbetet simbol i mosndëshkimit për sulmin ndaj gazetarëve dhe u bëri thirrje institucioneve që të hetojnë seriozisht dhe efektivisht të gjitha sulmet ndaj gazetarëve dhe të ndëshkojnë përgjegjësit.

Ai përkujtoi se pa qasjen e përgjegjshme të institucioneve, sulmet ndaj gazetarëve do të vazhdojnë dhe do të bëhen më agresive, gjë që mund të rrezikojë jetën e gazetarëve.

“Institucionet duhet të kuptojnë se sulmi ndaj një gazetari është në të njëjtën kohë sulm ndaj lirisë së fjalës, të drejtës së qytetarëve për të qenë të informuar dhe demokracisë në përgjithësi”, shtoi Çadikovski.

Kryetari i SPGPM-së, Pavle Belovski thotë se SHGM dhe sindikata si organizatë partnere kanë më shumë se pesë vjet që punojnë në idenë që përmes zgjidhjes ligjore t’i jepet fund dhunës ndaj gazetarëve.

“Pikërisht pesë vjet e një javë kur unë dhe ekipi ynë mediatik u sulmua . Kjo bëri jehonë në publik, një vit më vonë skuadra e A1 sulmua në sheshin Maqedonia. Ishim në krizë politike dhe qytetarët na shihnin si shënjestër, që të dërgonin një mesazh me grushte. Prandaj, SPGPM-ja dhe SHGM-ja nuk hezituan dhe iniciuan ndryshime ligjore në Kodin Penal me të cilat ideja ishte që të ndaloheshin sulmet ndaj gazetarëve, gjegjësisht të sanksionoheshin sulmet si sulm ndaj një zyrtari. Edhe sot pas pesë vitesh nuk mund të themi se kemi proceduar një rast të tillë, respektivisht se prokuroria ka ndjekur penalisht një sulmues me detyrë zyrtare, siç parashikon ky ndryshim ligjor, sepse ligji është ende në Kuvend dhe nuk është miratuar”, shpjegoi Bellovski.

Ai ka apeluar tek institucionet se nëse deri tani nuk është përmbushur drejtësia për 27 prillin, tani kanë mundësi ta korrigjojnë atë gabim. Në periudhën e ardhshme duhet të miratojnë ligjin, i cili do t’u mundësojë mediave dhe punonjësve të medias të devijojnë nga ligji, përkatësisht të ndjekin me procedurë zyrtare autorët.

“Prandaj jemi sot këtu, kjo është simbolika. Le t’i dërgojmë mesazh edhe Prokurorisë se nëse deputetët e miratojnë Ligjin së shpejti, Prokuroria Publike nuk do të ketë më arsyetim për të mos i ndjekur penalisht sulmet ndaj gazetarëve, gjegjësisht të mos ndjekë penalisht sulmuesit të cilët me këtë zgjidhje ligjore do të kërcënohen me burgim, shtoi kryetari i SPGPM-së.

Ai tha se vetëm me zgjidhje ligjore dhe sistematike do të mund të flasim për lirinë e informimit, gjegjësisht në praktikë do të tregohet se vlerat evropiane për të cilat flitet shpesh mund të realizohen.

Gazetarja Dushica Mërgja, e cila ishte pjesë e gazetarëve të sulmuar në “Të enjten e përgjakshme” të 27 prillit, ka folur për rastin e saj dhe ka theksuar se ende nuk është identifikuar sulmuesi.

“Në të kundërt e kësaj, disa nga sulmuesit e politikanëve janë dënuar, disa janë dënuar me gjobë, disave u është ulur dënimi, e disa janë amnistuar, sipas tregjeve politike që janë krijuar. Për ta bërë absurdin edhe më të madh, ne me iniciativën tonë, me përkrahjen e SHGM-së dhe shoqatave të mediave, prashtruam paditë tona”, tha Mërgja.

Ajo theksoi se për të qenë ironia edhe më e madhe, gjyqtarët i përçmuan dhe  i kontestuan, e disa prej tyre e kontestuan edhe atë nëse me të vërtetë kanë qenë gazetarë u pyetën se çfarë donin në Kuvend më 27 prill.

“Dua t’u përgjigjem të gjithëve nga këtu, në emër të të gjithë kolegëve që ishin në Odën Ligjvënëse më 27 prill dhe në atë pres-qendër famëkeqe, nëse harruan se çfarë po shikonin në TV, sepse ne ishim ata që raportonim dhe ekipet tona dërguan video dhe raportet. Më 27 prill në Parlament gazetarët shpëtuan vendin, me përgjegjësi pohoj se po të mos ishim aq të zhurmshëm sa ishim me gjithë terrorin që u përballëm, 27 prilli do të kishte përfunduar shumë më i përgjakshëm me viktima. Prandaj 27 prilli dhe e enjtja e përgjakshme nuk duhet të harrohet dhe duhet të ketë drejtësi për gazetarët”, tha gazetarja Dushica Mërgja.

I pyetur se si e komenton procesin zgjedhor dhe pengimin e gazetarëve që ta përfundojnë punën e tyre, kryetari i SHGM-së Çadikovski tha se ky proces është shënuar me një sërë incidentesh në fushën e punës gazetareske.

“Njëra ishte ajo që thanë kolegët fotoreporterë dhe kameramanë në pjesën e punës së komisioneve komunale zgjedhore ku shumë prej tyre silleshin sikur të ishin shefat e shkollave dhe kopshteve, pavarësisht se kjo disi është një hapësirë ​​që është falas për xhirime dhe punë”, thotë ai.

Në anën tjetër, Çadikovski sqaron se në shumë vende ka pasur presione verbale, kërcënime, sulme ndaj gazetarëve për të cilat kanë informuar disa herë dhe sipas tij është diçka që nuk guxon të përsëritet, e megjithatë përsëritet nga cikli zgjedhor në ciklin zgjedhor.

Ai shtoi se Ministria e Brendshme dhe Prokuroria janë informuar për këto zhvillime dhe presin një reagim të menjëhershëm, ashtu siç presin reagim të menjëhershëm edhe për sulmet e tjera të vazhdueshme ndaj gazetarëve.

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img