13.8 C
Skopje
Sunday, October 2, 2022

Studimi: Shtesa e vitaminës që mund të rrisë rrezikun e kancerit

Vitaminat janë komponime që duhet të keni për rritjen dhe shëndetin. Edhe pse zakonisht mund të merrni të gjitha vitaminat që ju nevojiten nga dieta juaj, disa njerëz marrin shtesa dietike për të rritur marrjen e tyre.

Marrja e kësaj qasjeje mund të paraqesë rreziqe të mëdha shëndetësore, sugjeron një dëshmi në rritje. Një shtesë e veçantë dietike – beta karoten – është lidhur me rritjen e rrezikut të kancerit të mushkërive.

“Ka prova të forta nga provat e kontrolluara të rastësishme se suplementet me dozë të lartë beta-karoten mund të rrisin rrezikun e kancerit të mushkërive te disa njerëz”, paralajmëron Fondi Botëror i Kërkimit të Kancerit (WCRF).

Përdorimi i beta-karotenit është shoqëruar me një rrezik në rritje të kancerit të mushkërive te njerëzit që pinë duhan ose që janë ekspozuar ndaj asbestit.

Një studim i 29 mijë duhanpirësve meshkuj zbuloi një rritje prej 18 për qind të kancerit të mushkërive në grupin që merrte 20 miligram beta-karoten në ditë për pesë deri në tetë vjet. Një studim tjetër i 18 mijë njerëzve zbuloi 28 për qind më shumë kancer të mushkërive te njerëzit me një histori të pirjes së duhanit dhe/ose ekspozimit ndaj asbestit. Këta njerëz morën 30 miligram beta-karoten përveç 25 mijë Njësi të retinolit (një formë e vitaminës A) në ditë për katër vjet.

Sidoqoftë, një studim i 22 mijë mjekëve meshkuj, disa prej tyre duhanpirës ose ish duhanpirës, ​​nuk gjeti rritje në kancerin e mushkërive. Këta njerëz morën 50 miligram beta-karoten çdo ditë të tjera për 12 vjet. “Nëse pini duhan ose keni një histori të pirjes së duhanit ose ekspozimit ndaj asbestit, nuk duhet të merrni sasi të mëdha të shtojcave beta-karoten për periudha të gjata kohore”, paralajmëron Klinika Mayo.

Trupi shëndetësor vazhdon: “Megjithatë, ushqimet që janë të pasura me beta-karoten konsiderohen të sigurta dhe duket se ulin rrezikun e disa llojeve të kancerit dhe ndoshta sëmundjeve të zemrës”.

Beta-karoteni i jep ngjyrën frutave dhe perimeve të verdha dhe portokalli. Kthehet në vitaminë A në trup, kështu që mund të kryejë të njëjtat punë në trup si vitamina A. Sipas Departamentit të Shëndetit dhe Kujdesit Social (DHSC), ju duhet të jeni në gjendje të merrni sasinë e beta-karotenit që ju nevojitet duke ngrënë një dietë të larmishme dhe të ekuilibruar.

“Nëse vendosni të merrni shtesa beta-karoten, është e rëndësishme të mos merrni shumë pasi kjo mund të jetë e dëmshme”, këshillon DHSC. Mos merrni më shumë se shtatë shtesa beta-karoten në ditë nëse nuk këshillohet nga një mjek. 

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img