21.8 C
Skopje
Monday, May 23, 2022

Spas Tashev: Funksionimi i komisionit historik në formatin aktual është I tepërt

Shkup, 3 nëntor – Funksionimi i Komisionit të përbashkët për çështje historike dhe arsimore midis Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut në formatin aktual është i tepërt dhe personalisht nuk shoh kuptim që të vazhdojë aktiviteti i tij, tha Spas Tashev nga Instituti. për popullsi dhe studime humane pranë Akademinë bullgare të shkencave (BAN) për Njuz bg.

Ai thotë se nuk propozon shpërbërjen e Komisionit, por rishikim të punës së tij dhe se ai fokusohet në popullarizimin e fakteve të padiskutueshme, të cilat janë të pranueshme për Bullgarinë dhe Republikën e Maqedonisë së Veriut.

“Mund të konstatohet se Komisioni nuk jep rezultate, dhe arsyeja për këtë është ideja jo e mirëmenduar për krijimin e tij”, mendon Tashev.

Sipas tij, diskutimet në Komision janë joproduktive dhe nuk mbahen protokolle për vetë seancat, dhe çfarëdo vendimi të merret, ato nuk respektohen nga Shkupi dhe në fund të ditës përgjithësisht kthehemi në pozicionin fillestar.

Tashev propozon që bisedimet në Komision të ngrihen përkohësisht dhe që të dyja palët të fillojnë një hetim arkivor duke publikuar dokumente në versionet e tyre origjinale për të gjithë personat e kontestuar, gjë që do të ishte bazë për debate.

Sipas tij, Bullgaria tani ka hyrë në një fazë të re në politikën e saj ndaj Maqedonisë së Veriut.

“Nëse VMRO-DPMNE-ja vjen në pushtet në rast të zgjedhjeve të parakohshme parlamentare, duke kërcënuar se do të rishikojë Marrëveshjen e Prespës dhe Marrëveshjen për miqësi me Bullgarinë, atëherë Shkupi do të bjerë në izolim ndërkombëtar, gjë që nuk është në interesin e askujt”, beson Tashev.

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img