4.8 C
Skopje
Thursday, December 7, 2023

Sonda Tianwen-1 hyn në orbitë rreth Marsit

Sonda Tianwen-1 e Kinës hyri me sukses në orbitën rreth Marsit të mërkurën pas një udhëtimi gati shtatëmujor nga Toka.

Një motor 3000N u ndez më 19:52 (me orën e Pekinit) për të ngadalësuar Tianwen-1, sipas Administratës Kombëtare të Hapësirës të Kinës (CNSA).

Pas rreth 15 minutash, anija kozmike ishte ngadalësuar aq sa të kapej nga graviteti i Marsit dhe hyri në një orbitë eliptike rreth planetit të kuq, me distancën më të afërt nga sipërfaqja e Marsit në rreth 400 km, bën të ditur “Xinhua”.
Pasi të hyjnë në orbitën e Marsit, ngarkesat në bordurën e orbitës, përfshirë kamerat dhe analizuesit e ndryshëm të grimcave, do të fillojnë më pas të punojnë dhe të kryejnë sondazhe të planetit.

Tianwen-1 u nis me një raketë Long March-5, mjeti më i madh i Kinës, më 23 korrik 2020.

Tianwen-1 ka udhëtuar në hapësirë për 202 ditë. Ka kryer katër korrigjime orbitale dhe një manovër në hapësirë të thellë. Ai ka fluturuar 475 milionë km dhe ishte 192 milionë km nga Toka kur arriti në orbitën e Marsit.

Tianwen-1 tani do të kryejë korrigjime të shumta orbitale për të hyrë në një orbitë të përkohshme qëndrimi në Mars, duke anketuar vendet e mundshme të uljes në përgatitje për t’u ulur në maj ose qershor.

Marketing
Related news