14.8 C
Skopje
Thursday, April 25, 2024

Shumica e startup-eve dështojnë, 5 këshilla që ju të rezistoni

Shumica e bizneseve startup nuk bëjnë mjaftueshëm për të mbajtur veten në fitime reale. Nëse dëshironi të siguroheni që startup-i juaj nuk është një prej tyre, hidhini një sy këtyre pesë praktikave nga sipërmarrje të suksesshme dhe të lulëzuara.

Për fat të mirë, ne dimë më shumë tani për atë që i rrëzon startup-et sesa dimë në agimin e epokës së sipërmarrjes. Një studim i 101 dështimeve të startup-eve tregoi se 42% e këtyre dështimeve në nisje ishin për shkak të mungesës së nevojës së tregut. Edhe një startup me themelues me përvojë, mentorë bujarë dhe rezerva kapitale të disponueshme do të dështojë nëse tregu në të cilin po hyjnë nuk mund të gjejë hapësirë për produktin ose shërbimin që po ofrojnë.

Për të mirë dhe për të keq, nuk ka mungesë nevojash në tregun pas Covid. Probleme të reja kanë dalë në sipërfaqe që kërkojnë zgjidhje të reja dhe ekipet e reja në treg janë në pozitën më të mirë për të qenë të shkathët dhe shpikës në prodhimin e përgjigjeve përkatëse për pyetjet më urgjente që ka lënë pas pandemia.

Më poshtë janë disa praktika midis themeluesve që u bënë pjesë e 10% të sipërmarrjeve që lulëzojnë.

Testimi i tregut personal

Disa nga mendimtarët e mëdhenj kanë thënë se nëse shpjegimi i tyre nuk do të funksiononte me një 6-vjeçar, puna e tyre nuk ka marrë fund. Mund të mos jetë e vërtetë që të gjitha produktet dhe shërbimet e reja duhet të jenë të kuptueshme për një nxënës të klasës së parë, por ia vlen të testohet përshkrimi minimal i zbatueshëm i një ideje të hershme mbi të cilën do të ndërtohet një sipërmarrje e plotë.

Idealisht, duhet të jetë e lehtë për t’u kapur dhe kuptuar. Paul Graham i YC Combinator ka thënë se idetë “organike” të nxjerra drejtpërdrejt nga materiali i jetës janë shpesh ato që shkojnë më larg. Themeluesit duhet t’i mbajnë idetë e tyre të rrënjosura në përvojat e tyre të drejtpërdrejta dhe t’i testojnë idetë e tyre rreth njerëzve të besuar, mentorëve, familjes dhe miqve.

Njihni konkurrencën tuaj

Me një zotërim të qartë të pozicionimit tuaj në treg, fillon periudha e studimit. Themeluesit duhet të jenë të përgatitur mirë në historinë dhe gjendjen e tanishme të punëve në tregun e tyre. Të kuptuarit se ku ekipet e tjera kanë pasur sukses dhe kanë dështuar është njohuri falas, dhe përgjigjja efektive ndaj investitorëve ose mentorëve të mundshëm do të kërkojë një kuptim të nivelit bazë të asaj që po ndodh në industrinë tuaj përreth.

Punësoni si SpaceX (dhe filloni me pak)

Elon Musk ka bërë së fundmi dy deklarata në lidhje me punësimin që konsiderohen të fuqishme. E para ishte një pranim se SpaceX kërkon gjithmonë përjashtim të dukshëm në mesin e kandidatëve të tyre. Themeluesit e teknologjisë duhet të reflektojnë në mënyrë kritike mbi listën e tyre të kërkesave për kandidatët e tyre dhe të dinë se mund të gjejnë sukses jashtë normave të kërkimit të përvojave të caktuara në karrierë ose diplomave specifike.

Musk gjithashtu ka pranuar në një intervistë se ai ndonjëherë përqëndrohet shumë në fuqinë e trurit dhe jo mjaftueshëm në përshtatjen e personalitetit; themeluesit e hershëm mund të marrin drejtimin e tij dhe të sigurojnë se ata janë të vëmendshëm ndaj të dyjave.

Mblidhni paratë

Ekziston një gjendje kronike që prek të gjithë themeluesit dhe i bën ata të nënvlerësojnë sasinë e kapitalit që do t’u nevojitet vërtet për të zgjidhur problemet e një kompanie që po krijohet. Truri duket se ka një ndërprerës që bën që ekipet e reja të struken përballë shifrave të mëdha dhe të ulin kërkesën e tyre fillestare për mbledhjen e fondeve, qoftë nga frika e zbehjes së barazisë së brendshme apo nga detyra e kuptueshme e frikshme për të çuar përpara një sipërmarrje që vlen miliona brenda natës. E vërteta është se do të duhet më shumë sesa shumica e njerëzve mund të mendojnë ndonjëherë për të hequr një kompani nga terreni dhe për ta mbajtur atë të sigurtë përpara se të fillojë të bëjë fitime që tejkalojnë kostot e saj. Kërkoni gjithmonë më shumë se numri që ndiheni rehat.

Jini të hapur

Me një ide të testuar, një pamje të ndriçuar të industrisë, një ekip të krijuar mirë dhe një tepricë të kapitalit, është koha për të bërë zërin tuaj të dëgjohet në industrinë tuaj. Shumica e themeluesve kanë një prirje për të vonuar këtë fazë, por nuk është kurrë herët për të filluar. Përgëzoni kolegët dhe konkurrentët në hapësirën tuaj, prezantoni ekipin tuaj me botën më të madhe të korporatave, jini të qartë për misionin tuaj dhe ftoni bashkëpunëtorë të industrisë ose kandidatë të mundshëm që mund të duan t’i bashkohen ekipit tuaj. Flisni hapur për nevojën që po përpiqeni të zgjidhni, çfarë ju bën të ndryshëm dhe ku mund të keni nevojë për ndihmë.

Asnjë nga këto nuk kërkon ndonjë zbulim të panevojshëm të planeve të biznesit ose sekretet e kompanisë, por marrja e një qasjeje bashkëpunuese ndaj ekosistemit ekonomik, pjesë e të cilit po përpiqeni të jeni është një hap i parë i rëndësishëm për t’u bërë një forcë e industrisë. Unë besoj se gatishmëria për të ndërmarrë hapa të tillë, më shumë se çdo shkëlqim i natyrshëm, do t’i zhvendosë ato 10% shanse në favorin tuaj.

Marketing
Related news