27.8 C
Skopje
Wednesday, July 6, 2022

Shilegov: Masat që po i marrim kundër ndotjes po japin rezultate të mira në Shkup

Shkup, 26 tetor – Ndotja nuk është më temë kryesore në Shkup, siç ishte në vitet e fundit. Ky është një fakt dhe është mirë sepse shifrat tregojnë diçka shumë të ndryshme nga ajo që bënin katër vjet më parë. Megjithatë, duhet të jemi të vetëdijshëm se problemi i ndotjes në Shkup nuk mund të zgjidhet plotësisht me aktivitete afatshkurtra apo afatmesme. Por, marrja e masave plotësuese me të cilat do të trajtohen ndotësit më të mëdhenj është qasja që po e shohim që çon në rezultate pozitive dhe rënie të ndotjes, tha kandidati dhe kryetar aktual i Qytetit të Shkupit nga LSDM, Petre Shilegov.

“Shifrat tregojnë se në katër vitet e fundit niveli i grimcave PM10 është në rënie të vazhdueshme dhe çdo vit sasia e këtyre grimcave ka arritur pothuajse vlerën kufi prej 40 μg/m3. Nëse në vitin 2016 kishte 71,91 PM10 μg/m3, në vitin 2020 kishte 47,70 PM10 μg/m3. Edhe pse kushtet meteorologjike besohet se janë ato që ndikojnë dukshëm në cilësinë e ajrit, në bazë vjetore shpejtësia dhe temperatura e erës kanë qenë pothuajse në vlera konstante dhe sasia e reshjeve nuk ka qenë proporcionale me rënien e ndotjes, tha ai.

Duke marrë në konsideratë ndotësit më të mëdhenj, vuri në dukje ngrohjen e amvisërive, trafikun, pluhurin e krijuar nga sipërfaqet e çrregullta, pluhurin e rrugëve dhe pluhurin nga aktivitetet ndërtimore dhe industria, në katër vitet e fundit janë marrë një sërë masash që i kanë prekur ato. Ai theksoi se janë ndërmarrë shumë masa: subvencione për blerje inverterësh, autobusë të rinj me gaz, shfrytëzimi i inceneratorit të ri për trajtimin e mbetjeve mjekësore në Drisllë, intensifikimi i inspektimeve, ndërtimi i zonave të reja të gjelbra, fushata për raportimin e zjarreve të hapura me telefon 193, pastrimi i deponive ilegale, pastrimi i kashtës, subvencione për biçikleta, trotinetë elektrik, pastrimi i oxhaqeve.

“Këto masa u reflektuan në: Ndërsa u reflektuan në: 8.000 oxhaqe më pak aktive në Shkup, rreth 100 kaldaja të ndërruara për ngrohjen e objekteve shtetërore, 33 autobusë ekologjikë të NQP-së, mbylljen e të gjitha deponive ilegale në zonën urbane të qytetit, 300 000 m2 gjelbërim të ri dhe mbi 20 000 fidanë të rinj. Të mos harrojmë se aktivitetet ndërtimore të qytetit nuk janë projekte megallomane dhe të panevojshme që e mbytin edhe më tej qytetin tonë dhe ajrin e tij. Këto shifra janë dëshmi se ne po ecim në drejtimin e duhur sa i përket ndotjes dhe synimi im, synimi ynë është të vazhdojmë në atë drejtim. Shkupi meriton një qasje solide dhe të vazhdueshme në zhvillimin e tij. Shkupi meriton më të mirën, tha Shilegov.

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img