14.8 C
Skopje
Tuesday, September 26, 2023

Sa kushton pasaporta e Maqedonisë së Veriut nëse qytetarët e huaj duan ta kenë atë?

Shkup, 21 gusht – Me një investim prej 200 deri në 400 mijë euro dhe me një procedurë të shkurtër që zgjat nga dy deri në pesë muaj, qytetarët e huaj mund të pajisen me pasaportë të Maqedonisë së Veriut. Lëshimi i pasaportës me investime përcaktohet me Dekret të Qeverisë që përcakton kushtet dhe për marrjen e saj vendos vetë Qeveria.

Nga aty nuk na përgjigjen se sa shtetësi janë dhënë për interes ekonomik. Por nga të dhënat publike, nga viti 2005 deri në maj të vitit të kaluar janë dhënë 119 shtetësi me interes ekonomik.

Nënshtetësi maqedonase në pasaportë mund ta marrin edhe sportistët që më pas luajnë për kombëtaren nën flamurin maqedonas.

Caktimi i të ashtuquajturit “Pasaporta e artë” nuk është e re dhe është një praktikë në shumë vende të botës. Por pas fillimit të luftës në Ukrainë, mediat perëndimore shkruan se pikërisht shtetësi të tilla do të përdoren nga biznesmenët rusë në këmbim të investimeve. Qiproja, Bullgaria dhe Malta u detyruan të ngrijnë skemën për shkak të të pasurve nga Rusia dhe Bjellorusia.

Mali i Zi deri në fund të vitit të kaluar kishte një program për dhënien e shtetësisë për të huajt, sipas të cilit ishte planifikuar që maksimumi 2000 shtetas të huaj të merrnin pasaportë malazeze.

Në kontinentin europian, Austria ka një program të tillë, ku nuk specifikohet se sa investim duhet të sjellë një person. Atje procedura zgjat nga dy deri në tre vjet dhe ajo austriake është praktikisht një nga më të fortat në botë.

Një pasaportë turke, për shembull, mund të merret në 120 ditë me një investim prej 400,000 euro. Një opsion të tillë ofrojnë edhe vendet e vogla të Karaibeve dhe kushton nga 100 deri në 150 mijë dollarë.

Në Lindjen e Mesme, Jordania ofron edhe blerjen e pasaportës dhe kushton 750 mijë euro.

Sipas renditjes së fundit, pasaporta e Maqedonisë është në vendin e 43 nga gjithsej 103 pozita. Për dokumentet e udhëtimit në Maqedoni, rampa është ngritur në 125 vende të Evropës, kontinentit amerikan dhe Azisë. Vetëm dy vende janë të disponueshme në Afrikë, Gambia dhe Tunizia.

Nga vendet e Ballkanit, Bullgaria dhe Kroacia, të cilat janë pjesë e Bashkimit Evropian, kanë sigurisht pasaportat më të forta në renditje.

Marketing
Related news