6.8 C
Skopje
Friday, December 9, 2022

Rëndësia e mbajtjes së maskave ​​në shkollë, sipas studimeve të reja

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) publikuan tri studime të reja në një raport javor mbi sëmundjen dhe vdekshmërinë që nxjerrin në pah rëndësinë e mbajtjes së një maske për të parandaluar përhapjen e virusit dhe për të bërë udhëzimet e drejtpërdrejta më të sigurta.

Këto studime kanë gjetur se shkollat ​​që nuk kanë rregulla universale për mbajtjen e maskave kanë më shumë gjasa të dalin nga vatrat e nxehta. Në të gjithë vendin, në rrethet ku nuk ka mbajtje të detyrueshme të maskave, numri i rasteve pediatrike të COVID-19 u rrit pothuajse dy herë më shpejt në të njëjtën periudhë.

Një raport nga Arizona zbuloi se shkollat ​​në dy qarqet më të populluara të shtetit kanë 3.5 herë më shumë gjasa të dalin nga vatrat e nxehta nëse nuk duhet të mbajnë maska ​​në krahasim me shkollat ​​që mbajnë maska ​​nga dita e parë.

Maskat mund të parandalojnë shpërthimin e vatrave

Rregullat universale për mbajtjen e maskave janë të rëndësishme për shkollat, dhe ky studim thekson se maskat mund të zvogëlojnë përhapjen e koronavirusit dhe të parandalojnë shpërthimet në shkolla.

Një raport tjetër zbuloi se dy javë pas fillimit të klasave, numri mesatar i rasteve të COVID-it pediatrik ishte më i ulët në rrethet ku mbajtja e maskës ishte e detyrueshme në shkolla (16.32 raste për 100.000/ditë) në krahasim me rrethet ku bartja e maskës nuk ishte e detyrueshme (34.85 raste për 100.000/ditë). Këto të dhëna tregojnë se si masa të caktuara mund të zvogëlojnë barrën e sistemit shëndetësor, shkruan KP.

Raporti i tretë bëri thirrje për mbylljen e shkollave për shkak të COVID-19, dhe doli që përkundër faktit se rreth 1.800 shkolla u mbyllën këtë vit shkollor, madje 96% e shkollave publike ishin ende të hapura dhe mësimet mbaheshin drejtpërdrejt. CDC thekson se një nga udhëzimet e tyre kryesore është t’u ofrojë studentëve një mjedis të sigurt për mësimin e drejtpërdrejtë, dhe ata besojnë se kjo mund të arrihet duke përdorur mbulesa.

CDC thekson se këto studime tregojnë se cilat udhëzime tregojnë se çfarë mund të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së virusit. Promovimi i vaksinimit për grupe të caktuara, mbajtja e maskave dhe testimi janë metoda të provuara me të cilat ne shkojmë drejt fundit të pandemisë, sipas CDC.

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img