22.8 C
Skopje
Monday, May 23, 2022

Pulsi me mbi 90 rrahje në minutë, rrit trefish rrezikun e vdekjes

Pasja e një norme të shpejtë pushimi të impulsit, edhe në qoftë se ju jeni i aftë fizikisht, rrit rrezikun e vdekjes.

Shkencëtarët kanë gjetur se meshkujt me një prehje të zemrës prej 90 rrahjeve në minutë janë tre herë më të rrezikuar nga vdekja se sa të tjerët me puls shumë më të ngadalshëm.

Hulumtuesit, në revistën Heart, studiuan rreth 3,000 meshkuj të moshës së mesme nga Danimarka gjatë një periudhe prej 16 vitesh.

“Në vend se të shqetësoheni në lidhjet e këtyre gjetjeve, ju do të jetë më mirë të fokusoheni në ndalimin e pirjes së duhanit, duke ruajtur presionin e gjakut të shëndetshëm dhe nivelet e kolesterolit, duke e mbajtur aktive dhe shihni peshën tuaj”, – thonë studiuesit.

Ju mund të kontrolloni pulsin tuaj duke numëruar se sa herë zemra juaj rreh në një minutë. Ju mund të ndjeni pulsin tuaj në brendësi të dorës tuaj ose në anën e qafës tuaj.

Shumica e të rriturve kanë një normë pushimi të zemrës në mes të 60 dhe 100 rrahjeve në minutë. Dhe sa më e lartë të jetë norma e pushimit të zemrës, aq më i lartë është rreziku i vdekjes.

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img