3.8 C
Skopje
Thursday, December 7, 2023

Për herë të parë në histori, Brazili ka arritur të përpunojë 100 për qind vaj sojë në biokarburant!

Për herë të parë në histori, kompania shtetërore braziliane e naftës Petrobras, ka arritur të përpunojë 100 për qind vaj sojë në biokarburant, njoftoi kompania ditën e djeshme.

“Rafineria e naftës Riograndense (RPR) ka bërë një arritje historike duke përpunuar me sukses 100 për qind vaj sojë në një njësi plasaritjeje katalitike të lëngshme në rafineri,” tha kompania në një deklaratë.

Shefi ekzekutiv i Petrobras, Jean-Paul Prates, tha se kompania e naftës ishte e vendosur dhe e pakthyeshme në rrugën e tranzicionit të energjisë.

“Ne po prodhojmë produkte tipike të naftës nga vaji vegjetal. Është një kombinim i inovacionit dhe tranzicionit të energjisë që përfiton Brazili. Petrobras po udhëheq edhe një herë procese të rëndësishme të transformimit teknik, ekonomik dhe social, me ndikim global”, tha Prates.

Gjyqi u bë i mundur përmes një marrëveshjeje bashkëpunimi të nënshkruar në maj 2023 midis kompanive aksionere të RPR, përfshirë Petrobras, Braskem dhe Ultra.

Petrobras po investon afro 45 milionë reai (rreth 9 milionë dollarë amerikanë) për të përfunduar zhvillimin e teknologjive.

Felipe Jorge, drejtor mbikëqyrës i RPR, tha se teknologjia e Petrobras e bën biorefinimin një strategji efektive tranzicioni për të ardhmen.

“Hapi i parë është bërë,” tha Jorge. “Teknologjia e licencuar e Petrobras për Riograndense do të na mundësojë të prodhojmë energji të rinovueshme që në fillim të vitit të ardhshëm, ndërsa do të vazhdojmë t’i shërbejmë tregut aktual të produkteve dhe karburanteve”.

Marketing
Related news