6.8 C
Skopje
Friday, December 9, 2022

Pendarovski: Të ndërtojmë rezistencë sistemike, mediale dhe personale ndaj dezinformatave

Shkup, 27 shtator – Ne kemi një detyrë komplekse para nesh, përmes një qasjeje holistike, për të ndërtuar një rezistencë sistemike, mediatike, por, mbi të gjitha, personale ndaj dezinformatave. Ne mund ta arrijmë këtë vetëm përmes bashkëpunimit të ngushtë të institucioneve shtetërore, partive politike, komunitetit të biznesit, shoqërisë civile dhe mediave. Procesi i edukimit mediatik dhe keqinformimit në shkollat ​​tona fillore dhe të mesme do të na mundësojë krijimin e brezave të nxënësve të cilët do të jenë në gjendje t’i njohin më lehtë lajmet e rreme dhe t’i formulojnë pikëpamjet e tyre bazuar në informacionin përkatës dhe të verifikuar. Kjo u tha sot nga Presidenti Stevo Pendarovski në “Konferencën rajonale për edukim mediatik BE – Ballkani Perëndimor: Përballja me dezinformatat”.

“Ne kemi nevojë për më shumë investime në mediat në mënyrë që t’i mbështesim në përballjen me dezinformatat. Në këtë drejtim, unë do të sugjeroja një ndryshim urgjent të kuadrit ligjor aty ku konsiderohet i nevojshëm, por, jo më pak dhe zbatim i qëndrueshëm i rregulloreve ekzistuese. Ne gjithashtu duhet t’i mbështesim mekanizmat vetë-rregullues në sferën e mediave, si dhe platformat e verifikimit të fakteve. Duhet të punohet vazhdimisht në ngritjen e nivelit të edukimit mediatik në mesin e publikut, në mënyrë që qytetarët të dallojnë më lehtë të vërtetën dhe faktet nga manipulimi. Kështu, ne do të ndihmojmë në zhvillimin e imunitetit institucional dhe personal ndaj virusit të rrezikshëm të lajmeve të rreme dhe propagandës”, tha Pendarovski.

Ai shtoi se lufta kundër dezinformatave duhet të zhvillohet paralelisht me luftën për liritë e vërteta të medias dhe lirinë e fjalës si një e drejtë themelore e njeriut dhe një arritje e lartë civilizuese.

Kreu i shtetit vuri në dukje se fushatat e dezinformimit e polarizojnë debatin publik, ndikojnë negativisht në proceset politike, e minojnë besimin e qytetarëve në institucionet dhe dëmtojnë kohezionin shoqëror. Për shkak të potencialit të tyre për të minuar vlerat demokratike, dezinformatat mund ta destabilizojnë vetë vendin.

Sipas tij, pandemia e Kovid-19 na tregoi në mënyrë specifike se sa dëm mund të shkaktojnë lajmet e rreme.

Përveç Pendarovskit, në këtë konferencë kushtuar edukimit mediatik, foli Ambasadori i BE -së në vend Dejvid Gir, ndërsa Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit Evropian për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë dhe nënkryetari i Komisionit Evropian Zhozep Borell kishin video fjalime.

Kjo është konferenca e dytë e organizuar në këtë format me mbështetjen e Bashkimit Evropian. Ajo bazohet në rezultatet e Konferencës për edukim mediatik BE-Ballkan Perëndimor që u organizua në vitin 2020 në Sarajevë dhe Banja Luka dhe nisma të shumta mbi këtë temë të mbështetura nga Bashkimi Evropian. 

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img