0.8 C
Skopje
Sunday, November 27, 2022

Pandemia Kovid-19 e bën të vështirë qasjen në terapinë hormonale për fëmijët me rritje të shkurtër

Shkup, 20 shtator – Kovid -19 është i pranishëm për një periudhë të jetës, ndërsa pasojat e çrregullimit të rritjes janë për tërë jetën, apeloi kryetari i Shoqatës “Rritje”, Aleksandar Petrovski në prag të 20 Shtatorit – Ditës botërore për ngritjen e ndërgjegjësimit për rritjen tek fëmijët.

Pandemia Kovid-19 e ndërlikoi shtesë procesin që fëmijët të marrin terapi të përshtatshme hormonale, për shkak të frikës nga koronavirusi.

“Kovid-19 do të jetë pjesë e jetës sonë me këtë intensitet për ca kohë. Do të kalojë një ditë dhe shpresoj se do të përfundojë shumë shpejt. Fëmijët po rriten tani dhe tani është koha për t’i ndihmuar ata. Do të jetë vonë në të ardhmen, ndërsa pasojat e çrregullimeve të rritjes janë vërtet për të gjithë jetën”, thotë Petrovski.

Ai shfrytëzoi rastin për të apeluar tek prindërit që të përgjigjen në kohën e duhur, dhe i bëri thirrje Klinikës për sëmundje të fëmijëve t’i thjeshtojë dhe koordinojë në mënyrë më efektive procesin e krijimit të terapisë për fëmijët.

Dr. Marina Kërstevska Konstantinova nga Klinika për Sëmundjet e Fëmijëve theksoi se karakteristika themelore e fëmijëve në fëmijëri është rritja. Ajo shtoi se sapo prindërit vërejnë se fëmija nuk ndryshon numrin e këpucëve, vesh të njëjtin numër rrobash në një periudhë prej një viti, është një apel që fëmija mbetet prapa në rritje.

“Rekomandimet botërore janë që fëmijët të vijnë në terapi sa më shpejt të jetë e mundur, përkatësish të shohin nëse është e nevojshme. Disa rekomandime thonë se rekomandohet që fëmijët të fillojnë terapinë rreth vitit të katërt të jetës”, theksoi Krstevska Konstantinova.

Dr. Aleksandra Jançevska nga Departamenti i Endokrinologjisë dhe Gjenetikës në Klinikën për Sëmundjet e Fëmijëve thotë se ata monitorojnë vazhdimisht rritjen e fëmijëve, pavarësisht nga sëmundja e tyre. Ajo shtoi se terapia hormonale për fëmijët me rritje të shkurtër është në përputhje me standardet evropiane dhe botërore dhe aplikohet edhe në vende të tjera.

Biljana Stefanovska, prindër e një fëmije që merr terapi hormonale, thotë se për shkak të listës së pritjes, fëmija i saj është dy vjet me vonesë për terapi.

“Shpesh ndodh që prindërit të vërejnë vonë se fëmija është i shkurtër, përkatësisht pas moshës 16 ose 17 vjeç, pas përfundimit të pubertetit. Fëmija im ishte tetë vjeç kur vura re se ai kishte mbetur prapa në rritje dhe u diagnostikua me terapi, por kishte një listë pritjeje prej gati dy vjetësh”, shton Stefanovska.

Në nivel të gjithë vendin, mjekohen rreth 100 deri në 105 pacientë me rritje të ngadaltë. Këtë vit, për herë të parë është siguruar buxhet nga Fondi i Sigurimeve Shëndetësore prej mbi 58 milionë denarë, që në fakt është terapi për 150 deri në 160 fëmijë. 

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img