24.8 C
Skopje
Monday, September 25, 2023

Njerëzit që kanë migrenë kanë gjumë më pak cilësor, tregon studimi

Sipas hulumtimeve të reja, njerëzit me migrenë mund të kenë faza më të vogla të gjumit, faza REM, vendimtare për të menduarit dhe kujtesën

Faza REM e gjumit karakterizohet nga më shumë ëndërrim, lëvizje të trupit dhe ritëm më të shpejtë të zemrës dhe frymëmarrje sesa në fazat e tjera të gjumit.

Në një meta-analizë të 32 studimeve, të rriturit dhe fëmijët me migrenë kishin më shumë gjasa të flinin më pak shëndetshëm sesa ata pa migrenë, raporton CNN.

Gjetjet e meta-analizës u botuan në revistën Neurology, një revistë mjekësore e Akademisë Amerikane të Neurologjisë.

Hulumtimi vjen nga ekspertët të cilët pyesin nëse migrena shkakton cilësi të dobët të gjumit ose cilësia e dobët e gjumit çon në migrenë.

“Ne donim të analizonim hulumtimet e fundit për të marrë një pamje më të qartë se si migrena ndikon në modelet e gjumit të njerëzve dhe ashpërsinë e dhimbjeve të kokës”, tha bashkautori i studimit Jan Hoffman, një pedagog klinik në neurologji në Kolegjin Mbretëror Londër.

“Në këtë mënyrë, klinikët mund të mbështesin më mirë njerëzit me migrenë dhe të ofrojnë trajtime më efektive kur është fjala për gjumin,” shtoi Hoffman, anëtar i Akademisë Amerikane të Neurologjisë.

Megjithëse migrena prek rreth një miliard njerëz dhe është një nga shkaqet kryesore të aftësisë së kufizuar në botë, sipas një studimi të vitit 2018, nuk ka pasur kërkime shumë bindëse se çfarë mendojnë pacientët me migrenë për cilësinë e tyre të gjumit dhe nëse testet objektive laboratorike përputhen me atë perceptimi.

Meta-analiza e re përfshiu më shumë se 10.000 të rritur dhe fëmijë që morën pjesë në studimet e mëparshme. Të rriturit me migrenë performuan më keq sesa pjesëmarrësit e shëndetshëm në Indeksin e Cilësisë së Gjumit në Pitsburg, një pyetësor mbi cilësinë e gjumit, kohëzgjatjen dhe efikasitetin e gjumit, çrregullimet e gjumit, përdorimin e ilaçeve të gjumit dhe mosfunksionimin e përditshëm.

Ky zbulim ishte më i zakonshëm te të rriturit me migrenë kronike dhe jo episodike. Shumë nga pjesëmarrësit iu nënshtruan polysomnografisë së natës, një studim i gjumit që regjistron funksione të caktuara trupore gjatë gjumit dhe përdoret për të diagnostikuar çrregullimet e gjumit.

Këto teste treguan se të rriturit dhe fëmijët me migrenë kishin një përqindje më të ulët të fazës së gjumit REM sesa grupet e kontrollit.

Ray Dasgupta, nga Universiteti i Kalifornisë Jugore, i cili nuk u përfshi në studim, tha se dhimbjet e kokës dhe migrena shoqërohen me pagjumësi, ecje në gjumë, bruksizëm, sindromën e këmbëve të shqetësuara dhe narkolepsi, disa prej të cilave mund të jenë të trashëgueshme.

Studimet e përfshira në meta-analizë nuk raportuan nëse pacientët me migrenë përjetuan migrenë gjatë gjumit, dhe gjashtë studime nuk përfshinin një natë shtesë që pjesëmarrësit të përshtateshin me laboratorin e gjumit, gjë që mund të ndikojë në fazën REM.

Autorët nuk mund të shpjegojnë plotësisht diagnozat e mundshme të shëndetit mendor ose përdorimin e ilaçeve, dhe kjo mund të ndikojë në gjumë. Por hulumtimi i tyre siguron një “kuptim më të qartë të migrenës dhe se si ato ndikojnë në modelet e gjumit”, tha Hoffman.

Marketing
Related news