14.3 C
Skopje
Wednesday, May 25, 2022

Nacevska: Denari është stabil, inflacioni mesatar

Shkup, 27 tetor – Denari është stabil, ndërsa lëvizjet e çmimeve kanë të bëjnë me rritjen e çmimeve të lëndëve energjike të bursave botërore pas uljes së lartë vitin e kaluar, si dhe në prishjet e përkohshme të zinxhirëve të furnizimit të shkaktuara nga pandemia. Këto janë ndryshime nga karakteri I përkohshëm, të cilët do të shuhen deri vitin e ardhshëm, ndërsa ngrohje të lëvizjeve të inflacionit nuk është e nevojshme, porosity sot zëvendësguvernatorja e Bankës Popullore, Emilja Nacevska.

“Arsyeja e rritjes më të shpejtë të çmimeve në nëntëmujorin e këtij viti prej 2.8 për qind, krahasuar me pritjet për rritje prej 2.2 për qind për tërë vitin, janë në kahun e ofertës. Kjo është kryesisht për shkak të rritjes më të lartë të çmimeve të energjisë në nivel global – çmimit të naftës dhe gazit, që vjen pas rënies së lartë të çmimeve vitin e kaluar dhe ndërprerjes së zinxhirëve të furnizimit global si pasojë e pandemisë. Me rimëkëmbjen e aktivitetit ekonomik botëror, ka rritje më të shpejtë të kërkesës në raport me ofertën dhe krijimin e pengesave në ofertë të cilat bëjnë presione në çmim”, tha zëvendësguvernatorja Nacevska në emisionin “Utrinski brifing”.

Siç theksoi, vlerësimet e Fondit Monetar Ndërkombëtar, Bankës Qendrore Evropiane dhe organizatave të tjera ndërkombëtare që monitorojnë këto lëvizje, janë se kjo situatë është e përkohshme dhe pritshmëritë janë që të tejkalohet gjatë vitit të ardhshëm, 2022.

“Ne jemi një vend që kemi energji dhe lëndë të parë të varur nga importi dhe lëvizjet në bursat botërore janë reflektuar në çmimet e brendshme, veçanërisht në çmimet e ushqimeve dhe produkteve të tjera. Prej atje vjen kjo rritje e çmimit”, tha Nacevska.

Megjithatë, theksoi se ngrohjet shtesë të inflacionit dhe inkorporimi i tyre, siç tha, i pabazuar në çmime nga subjektet ekonomike vendase mund të çojë në rritje të inflacionit, i cili nuk është i nevojshëm dhe nuk bazohet në parametra objektivë ekonomikë.

Kondicioni dhe gatishmëria e Bankës Popullore, theksoi ai, konfirmojnë kapacitetin për arritjen e qëllimeve themelore, dhe konfirmim për këtë është stabiliteti makroekonomik i ruajtur pa ndërprerje në 26 vitet e fundit.

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img