0.8 C
Skopje
Friday, January 27, 2023

Ministri i Jashtëm malazez: “Bota serbe” është një kopje e zbehtë e “botës ruse”

Mali i Zi mund të avokojë vetëm për botën evropiane, thotë ministri i jashtëm malazez Gjorgje Raduloviq dhe vlerëson se, siç e sheh ai, nisma mbi “botën serbe” është vetëm një kopje e zbehtë e “botës ruse”.

I pyetur nëse qeveria malazeze është ndjerë e kërcënuar nga paraqitjet e shpeshta publike që aludojnë në ideologjinë e “botës serbe”, Raduloviq i tha Zërit të Amerikës (VoA) se Mali i Zi, si anëtar i NATO -s dhe “si shtet i të gjithë qytetarëve të tij”, mbështet bashkëpunimi në bazë të gjuhës, kulturës dhe arsimit dhe vlerësoi se prandaj është e rëndësishme të përcaktohet se çfarë është “bota serbe”.

“Unë besoj se kjo është një nismë, një ide e inicuar nga Ministri i [Brendshëm i Serbisë] Aleksandar Vulin, nëse nuk gaboj. Unë besoj se kjo është një kopje e zbehtë e diçkaje të quajtur ‘paqja ruse’, pra ‘bota ruse’”, tha kreu i diplomacisë malazeze, shkruan Al Jazeera, përcjell Telegrafi.

Ai gjithashtu vuri në dukje ndryshimin, duke pohuar se përmes pozicionit të “botës ruse” ekziston një tendencë për të lidhur të gjitha fushat e zonës së gjuhës ruse – ndërsa në perceptimin e zotit Vulin ai shkon shumë më tej sesa bashkëpunimi në fushën e kulturës dhe disa “teza të rrezikshme, të cilat ne nuk i mbështesim në asnjë mënyrë”.

Idetë e rrezikshme për rishikimin e kufijve

“Është sikur, për shembull, Serbia është atdheu i të gjithë serbëve, që [presidenti serb Aleksandër] Vuçiq është presidenti i të gjithë serbëve, madje ka dhe thotë disa ide të rrezikshme për ndonjë të ardhme, rishikim të mundshëm të kufijve që mund të çojnë në paqëndrueshmëri”, tha ai.

Kështu, Raduloviç vuri në dukje se koha për ndryshimin e kufijve në Ballkan ka mbaruar.

“Pra, ‘bota serbe’, nëse bëhet fjalë për bashkëpunimin në fushën e gjuhës, kulturës serbe e kështu me radhë, pse jo. Nëse është diçka si Frankofonia, sigurisht. Por, në kuptimin politik, për të krijuar disa, le të themi, formulime konfederale ose federale ose disa shtetërore, kjo është diçka për të cilën ne nuk pajtohemi”, ka thënë ndër tjerash ministri malazez i Punëve të Jashtme.

Raduloviq është një nga përfaqësuesit e Malit të Zi në sesionin e 76-të të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara. 

Latest news
Related news