14.8 C
Skopje
Tuesday, May 24, 2022

Konferenca e CIVIL: Nëse nuk avancohen vlerat e gjelbra në tërësi, do të mbesin në shoqërinë e njëjtë të polarizuar

Shkup, 28 tetor – E ardhmja e gjelbër gjithnjë e më shumë po profilizohet si e drejtë e çdo personi dhe qytetari, megjithatë automatikisht dhe si përgjegjësi e secilit prej tyre. Vetëm me një pamje gjithëpërfshirëse të gjelbër mund të arrijmë ndryshimet që duam për të ndërtuar një shoqëri të gjelbër për të gjithë. Nëse vlerat e gjelbra nuk pranohen, ushqehen dhe promovohen në tërësinë e tyre, si të pandashme nga njëra-tjetra, do të mbetemi në të njëjtën shoqëri të polarizuar që nuk do të dështojë as politikisht dhe as ekonomikisht dhe të paktën në një nivel të gjelbër, u konkludua në konferenca e sotme “Shoqëri e gjelbër për të gjithë”.

Në konferencën që u mbajt në organizim të CIVIL, profesoresha universitare Mirjana Najçevska theksoi se për të ndërtuar një të ardhme të gjelbër na duhet “jo ndonjë, por një shtet mjeshtër i shahut”, i cili, siç tha ajo, parashikon dhe i cili ndërton legjislacionin bazuar në atë parashikim dhe me këtë rast mbështetet në shkencë.

Kryetari i CIVIL-it Xhabir Deralla theksoi se projekti mbart një mesazh për të çliruar politikën lokale nga narrativat nacionaliste dhe temat dhe idetë kryesore “kombëtare”.

“Konceptet e gjelbra në ekonomi janë bërë domosdoshmëri vetëm si pasojë e perceptimit se bota është në krizë mjedisore, për shkak të shfrytëzimit të pakontrolluar të burimeve natyrore. Më pak i kushtohet vëmendje faktit që ne kemi arritur në këtë gjendje për shkak të kulturës globale të konsumizmit dhe polarizimit të theksuar social, politik dhe kulturor në të gjithë botën. Aq më e rëndësishme është çështja nëse shoqëria po ecën në një drejtim të gjelbër, duhet të presim që, natyrisht në shumë demokraci të zhvilluara që janë ndër vendet më të pasura në botë, vlerat e gjelbra tashmë janë të pranuara dhe të ngulitura thellë”, vlerësoi Deralla.

Sipas tij, nuk mund të zhvillohet ekonomia cirkulare nëse nuk zhvillohen politikat dhe praktikat e pushtetit lokal dhe kombëtar, e aq më tepër vetëdija publike dhe kultura politike që shkojnë në atë drejtim.

“Në mënyrë të pashmangshme nënkupton një sistem vlerash që përfshin të drejtat dhe liritë e njeriut në tërësi, drejtësinë sociale dhe multikulturalizmin. Nëse vlerat e gjelbra nuk pranohen, ushqehen dhe promovohen në tërësi, si të pandashme nga njëra-tjetra, ne do të mbetemi në të njëjtën shoqëri të polarizuar, e cila nuk do të ketë sukses as politikisht, as ekonomikisht dhe të paktën në planin e gjelbër”, konkludoi Deralla. 

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img