14.8 C
Skopje
Tuesday, September 27, 2022

Keqkuptimet dhe keqinterpretimet e konceptit të kombit në opinionin publik shqiptar

Shkruan: Nexhmedin SPAHIU

Me Planin e Ahtisaarit në mënyrë eksplicite definohen se kush janë minoritetet në Kosovë dhe të drejtat e tyre pozitivisht të diskriminuara. Kjo do të thotë që kombin në Kosovë e përbën komuniteti shqiptar, për vetë faktin se komunitetet tjera janë të definuara si minoritete.

Lidhur me konceptin e kombit në opinionin publik shqiptar janë krijuar shumë keqkuptime dhe keqinterpretime, të cilat kanë ndotur ambientin politik e publik në hapësirat shqiptare. Arsyeja është e thjeshtë: mungesa e studiuesve të teorisë së kombit. Me teori të kombit ndër shqiptarë janë marrë Sami Frashëri (1850-1904), Gjergj Fishta (1871-1940), Branko Merxhani (1894-1981), Vangjel Koça (1900-1943), Nebil Çika (1893-1944), Mustafa Merlika – Kruja (1887-1958) etj.

Të gjitha personalitetet e përmendura më lart, me përjashtim të Sami Frashërit, qenë të ndaluar dhe të anatemuar në regjimin komunist (1945-1991). E vërteta e hidhur është se edhe pse Sami Frashëri nuk ishte i anatemuar tërësisht si të tjerët ishte i censuruar pikërisht për këto tema.

Rrjedhimisht, shqiptari i parë, pas një errësire prej 5 dekadave,që u mor me teorinë e kombit ishte pikërisht autori i këtyre rreshtave. Duke qenë e pamjaftueshme që një shkollar i vetëm të plotësojë një zbrazëtirë gjysmëshekullore të njohurive në sfidat që paraqiste rënia e komunizmit dhe vendosja e demokracisë, në skenën publike në Tiranë, Prishtinë e Shkup u paraqitën shumë opinionistë duke dhënë interpretime të lira për konceptin e kombit pa e kuptuar fare në thelb konceptin e kombit.

Politologë, sociologë, filozofë, historianë, letrarë e opinionistë frekuentues të debateve televizive filluan të japin interpretime të shtrembëruara, të cilat do të mundohem t’i paraqes në vijim. Por më parë të shohim se çfarë është kombi.

Me rënien e komunizmit, shumë standarde janë njësuar me ato të Perëndimit. Për fat të keq në paraqitjet publike, në Shqipëri dhe në territoret e ish Jugosllavisë ende përdoret termi komb në vend të etnisë.

Kur përkthimi nga gjuha angleze, ose nga cilado gjuhë tjetër perëndimore, shkakton huti apo moskuptim ndodh shpesh që fjala “komb”të përkthehet si “shtet”. Ky është një gabim i madh.

Koncepti i kombit lidhet ngushtë edhe me shtetin, edhe me etninë edhe me religjionin, edhe me racën edhe me territorin. Mirëpo edhe psekombi në disa raste mund të përputhetnë shikim të parë me njërin prej këtyrekoncepteve ai megjithëkëtë është një koncept shumë më kompleks.

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img