14.8 C
Skopje
Tuesday, September 27, 2022

Janev: Pas zgjedhjeve në Maqedoni dhe Bullgari, dialogu do të ketë një kuptim tjetër

Shkup, 2 tetor – Kryeministri i Bullgarisë, Stefan Janev, tha për BNT se në lidhje me Maqedoninë e Veriut, Qeveria në Sofje synon të vazhdojë kursin që ka marrë deri më tani, pra të mbrojë interesin kombëtar bullgar në mënyrën më të mirë të mundshme.

Sipas Janev, siç raportohet nga korrespondenti i MIA -s nga Sofja, interesi kombëtar bullgar lidhet me interesin e kombeve të tjera në BE.

“Por mosmarrëveshja midis dy vendeve fqinje nuk duhet të lejohet të transferohet në BE. Bullgaria duhet të përqëndrohet në dialog dhe kontakte të vazhdueshme, me autoritetet në Republikën e Maqedonisë Veriore për të kërkuar një zgjidhje në emër të së ardhmes sonë të përbashkët,” tha Kryeministri Stefan Janev, duke shtuar se “ne nuk duhet të varrosemi në të kaluarën, por kërkoni një zgjidhje në të ardhmen. ”

Pretendimet bullgare, thekson ai, janë dëgjuar mjaft mirë si nga pala maqedonase ashtu edhe nga partnerët e saj evropianë.

“Bullgaria dëshiron një dialog normal, ajo dëshiron të ndalojë gjuhën e urrejtjes, si dhe edukimin për urrejtjen ndaj Bullgarisë. Ai gjithashtu dëshiron të ndalojë qëndrimin e keq ndaj njerëzve me vetëdije bullgare në Maqedoninë Veriore. Kështu, këto gjëra do të zgjidhen dhe formula e duhur do të gjendet, komentoi Janev, duke shtuar se ai shpreson që kjo të ndodhë në një të ardhme të afërt.

Sipas tij, pas fundit të tetorit dhe nëntorit, kur do të ketë zgjedhje politike në Maqedoni dhe Bullgari, dialogu do të fitojë kuptim të ri.

“Nuk do të ketë ndryshim në pozicionin bullgar, sepse ai u vendos nga Asambleja Kombëtare Bullgare,” tha kryeministri Stefan Janev, duke shtuar se vendi nuk do të shantazhohet.

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img