4.8 C
Skopje
Thursday, December 7, 2023

Investimet e huaja shtohen në nivel historik

Të dhënat e publikuara nga Ministria e Tregtisë e Kinës tregojnë se në vitin 2020 përdorimi real i kapitalit të huaj në Kinë arriti vlerën 999.98 miliardë juanë, 6.2 % më shumë në krahasim me vitin 2019, duke arritur një rekord të lartë historik.

Përdorimi real i kapitalit të huaj në sektorin e shërbimeve vitin e kaluar arriti në 776.77 miliardë juanë, afro 77.7% e vëllimit të përgjithshëm, duke u shtuar 13.9 % krahasuar me vitin 2019.

Në vitin 2020, kur investimet e drejtpërdrejta të huaja në shkallë globale u ulën, Kina ruajti forcën e saj tërheqëse për investimet e huaja, falë përpjekjeve të mëdha.
Së pari, qeveria kineze zbatoi politikat e ndihmës ndaj ndërmarrjeve në fushat fiskale, të financimit, të sigurimeve shoqërore etj., të cilat mbuluan edhe ndërmarrjet me investime të huaja. Kina kontrolloi e para përhapjen e epidemisë brenda vendit dhe realizoi e para rifillimin e punës, duke shtuar besimin e investitorëve të huaj. Vitin e kaluar, “Exxon Mobil”, “Daimler”, BMW, “Toyota”, LG dhe shumëkombëshe të tjera shtuan investimet në Kinë.

Në të njëjtën kohë, qeveria kineze nxiti hapjen e mëtejshme të tregut për të tërhequr investimet e huaja, duke hequr vjet shumë kufizime ndaj tyre.
Përveç kësaj, mjedisi i biznesit në Kinë po përmirësohet në mënyrë të pandërprerë. Më 1 janar të vitit 2020 filloi zbatimi i Ligjit të Investimeve të Huaja, i cili garanton sistemin ligjor për investimet e huaja.
Sipas një sondazhi të fundit nga Ministria e Tregtisë e Kinës, gjatë vitit të kaluar afro 60 % e kompanive të huaja në Kinë kanë pasur rritje ose nivel të njëjtë të të ardhurave e fitimeve dhe afro 90 % e tyre janë optimiste për të ardhmen.

Marketing
Related news