0.8 C
Skopje
Tuesday, November 29, 2022

Hoxha: Ligji për tokën bujqësore pritet në shtator të jetë në procedurë kuvendore

Shkup, 2 shtator – Është përgatitur versioni përfundimtar i Ligjit për tokën bujqësore me të gjitha vërejtjet nga ana e palëve të rrezikuara. Ligji i është dorëzuar në Qeveri dhe më tej duhet të dor[ëzohet në procedurën kuvendore, theksoi ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave, Arjanit Hoxha në konferencën e sotme për shtyp të mbajtur me rastin e një viti të mandatit të tij ministror.

Hoxha theksoi se në debat më së shumti janë përqendruar në vërejtjet, gjegjësisht më pjesën e rialokimeve ose, siç thotë ai, të mos kufizohet planin urbanistik i komunave me tokën bujqësore.

“U kërkua që të hiqet pjesa e investimeve strategjike dhe ajo pjesë nuk është plotësisht në Ligj. Mendoj se tashmë kemi Ligj që vetë fermerët e kërkuan dhe është në përputhje me nevojat e tyre”, shtoi Hoxha.

Lidhur me madhësinë e parcelave, ministri sqaroi se ato nuk do të jenë të kufizuara, pra për ata që posedojnë parcela më të mëdha, Qeveria do të përcaktojë përqindjen që mund të blihet nga vetë koncesionarët.

Ministri Hoxha shtoi se Ligji i ri përcakton që toka nuk do të rishpërndahet për qëllime komunale për dhjetë vjet.

Ai theksoi se për shkak të nevojave të komunave dhe zhvillimit, toka bujqësore që do të dalë në shitje do të jetë vetëm se nuk kufizon kufijtë e planeve të përgjithshme urbanistike të komunave.

“Mbesim të hapur në lidhje me debatin në Kuvend, nëse ka propozime të tjera për t’u marrë parasysh. Ligji është vënë në procedurë qeveritare dhe do të jetë në procedurë parlamentare në shtator”, tha Hoxha.

Ai shtoi se procedura e parë për tokat sipas procedurave dhe në përputhje me Ligjin do të jetë oferta e atyre që tashmë kanë marrëveshje për qira dhe më pas për tokat e lira bujqësore.

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img