2.8 C
Skopje
Sunday, November 28, 2021

Hëna u ftoh më vonë nga sa mendohej

Mbetjet e shkëmbinjve të formuar nga shkrirja e magmës që erdhi në Tokë nga Hëna pas misionit të suksesshëm të vitit të kaluar janë një miliardë vjet më të rinj se materiali i mbledhur nga misionet e tjera dekada më parë, sipas një artikulli të botuar në revistën Science, duke treguar se Hëna është ftohur më vonë sesa deri më tani besohej.

Mostrat nga misionet amerikane dhe sovjetike janë më shumë se 2.9 miliardë vjet të vjetra, por mostrat e mbledhura gjatë misionit kinez Chang’e-5 në fund të vitit të kaluar janë gati një miliard vjet më të rinj, duke sugjeruar se aktiviteti vullkanik në Hënë zgjati më shumë se më parë.

Në dhjetor të vitit të kaluar, një sondë kineze pa pilot zbarkoi në një pjesë të pa vizituar më parë të një fushe të madhe të formuar nga llava, Oceanus Procellarum.

Nga atje, 1,731 gram mostra u sollën në Tokë. Një nga qëllimet kryesore të Chang’e-5, i emëruar pas perëndeshës mitike kineze të hënës, ishte të zbulonte se sa aktiv ishte vullkanik sateliti natyror i Tokës.

Me realizimin e suksesshëm të misionit Chang’e-5, Kina është bërë vendi i tretë në botë që ka mbledhur mostra hënore deri më tani pas Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Sovjetik, vende që kanë kryer misionin e fundit të suksesshëm të grumbullimit hënor 45 vjet më parë. Në pesë vitet e ardhshme, Kina planifikon të kryejë misionet hënore Chang’e-6 dhe Chang’e-7, gjithashtu pa pilot, me qëllim eksplorimin e polit jugor të Hënës.

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img