4.8 C
Skopje
Thursday, December 7, 2023

Gjykata Kushtetuese vendosi të mos fillojë procedurat për Marrëveshjen e Prespës

Shkup, 21 shtator – Përfaqësuesja e Gjykata Kushtetuese në Dobrilla Kacarska në konferencën pas seancës së sotme të Gjykatës Kushtetuese është bërë e ditur se gjykata njëzëri ka vendosur që të mos fillojë procedura pas nismës për Marrëveshjen e Prespës.

“Gjykata Kushtetuese sot njëzëri vendosi të mos inicojë procedurë për vlerësimin e kushtetutshmërisë së Ligjit për Ratifikimin e Marrëveshjes Përfundimtare për zgjidhjen e dallimeve në rezolutat 817 1993 dhe 848 1993 të Këshillit të OKB-së për përfundimin e vlefshmërisë së Marrëveshjes së Përkohshme. Marrëveshja e vitit 1995 dhe për krijimin e një Partneriteti Strategjik ndërmjet palëve. Gjykata vendosi të rrëzojë kërkesën për vlerësimin e kushtetutshmërisë së dekretit që shpalli këtë ligj dhe të rrëzojë nismën për vlerësimin e ligjshmërisë së dy akteve të mëparshme dhe përputhshmërinë e tyre me nenin 3 të Ligjit për lidhjen dhe ratifikimin e marrëveshjeve ndërkombëtare dhe Konventa e Vjenës për të drejtën e kontratave, tha Katsarska.

Ajo shtoi se me atë ligj është në përputhje me Kushtetutën dhe sqaroi se për miratimin e këtij vendimi është kryer një procedurë dhe analizë gjithëpërfshirëse përgatitore.

Iniciativa për shqyrtimin e kushtetutshmërisë së këtyre ligjeve pretendon se Dekreti për shpalljen e Ligjit për ratifikimin e Marrëveshjes Përfundimtare nuk është nënshkruar nga Presidenti i Republikës së Maqedonisë, gjë që e bën atë akt në kundërshtim me nenin 51 të Kushtetutës.

Dekreti nuk përmban norma dhe ajo është pjesë e procedurës dhe kur Gjykata kushtetuese shfuqizon ose anulon një ligj Dekreti nuk shfuqizohet veçmas, tha Katsarska.

Ajo shpjegoi se në diskutimin për këtë iniciativë është diskutuar më shumë për mosnënshkrimin e Dekretit nga Presidenti i Republikës krahas detyrës.

– Në frymën e Kushtetutës, vullneti i deputetëve personifikohet në frymën e vullnetit të qytetarëve përballë vetëm një personi. Meqenëse sistemi i qeverisjes në vendin tonë është demokraci parlamentare dhe jo monarki, sovraniteti vjen nga qytetarët dhe u përket qytetarëve, dhe Kushtetuta dhe ligjet zbatohen njësoj për të gjithë, madje edhe për Presidentin e Republikës, tha Katsarska.

Marketing
Related news