19.8 C
Skopje
Saturday, July 13, 2024

Gjermania tërheq ambasadorin nga Moska

Qeveria federale e Gjermanisë ka thirrur ambasadorin gjerman në Moskë, Alexander Graf Lambsdorff, për konsultime në Berlin. Ky njoftim u bë i ditur nga një zëdhënëse e Ministrisë së Punëve të Jashtme të hënën në Berlin, duke theksuar seriozitetin e situatës që ka nxitur këtë vendim.

Pasqyra e vendimit të marrë lidhet me një sulm kibernetik që i atribuohet Rusisë, i cili ka cënuar ndër të tjera edhe Partinë Socialdemokrate (SPD). Ambasadori pritet të qëndrojë në Berlin për një javë për këto konsultime, pas të cilave është planifikuar të kthehet në Rusi.

Qeveria federale e Gjermanisë akuzon grupin e hakerëve APT 28, të cilët kontrollohen nga shërbimi i inteligjencës ushtarake ruse GRU, për të shfrytëzuar një dobësi të panjohur më parë në sigurinë e Microsoft Outlook në selinë e SPD-së që nga marsi 2022. Kjo dobësi ka lejuar hakerët të komprometojnë kryesisht llogaritë e postës elektronike. Sipas zëdhënëses, ky është vetëm një nga ngjarjet e shumta që kanë ndodhur gjatë muajve të fundit dhe tregon një tendencë shqetësuese.

Sulmet kibernetike nuk kanë qenë të kufizuara vetëm në parti politike, por kanë synuar edhe institucione qeveritare dhe kompani në sektorë të ndryshëm si logjistika, mbrojtja, ajroro-hapësira dhe IT, duke përfshirë gjithashtu fondacione dhe shoqata. Më shumë detaje priten të publikohen së shpejti.

Marketing
Related news