30.8 C
Skopje
Wednesday, May 25, 2022

Filloi rrethi i dytë i zgjedhjeve, votojnë të sëmurët, të pafuqishmit, personat me Kovid-19, të burgosurit

Shkup, 30 tetor – Votimi në rrethin e dytë të Zgjedhjeve lokale 2021 filloi sot me votimin e të sëmurëve, të personave të pafuqishëm dhe personave me Kovid-19 dhe atyre në izolim, aplikimet e të cilëve u pranuan nga komisionet zgjedhore komunale, të burgosurit, personat në paraburgim, në shtëpitë e të moshuarve dhe personat e zhvendosur brenda vendit.

Rrethi i dytë i zgjedhjeve lokale në vend do të mbahet nesër. Votimi do të zhvillohet në gjithsej 44 komuna dhe të drejtë vote kanë 1.353.990 votues në 2481 vendvotime. Votimi për kryetar dhe këshill do të përsëritet në vendvotimin (0543) në Dibër, ndërsa në vendvotimin 2957/1 në Shuto Orizarë për anëtarët e këshillit do të rivotohet. Gjykata Administrative anuloi votimin në këto dy qendra votimi për votimin në rrethin e parë të zgjedhjeve të 17 tetorit.

Nuk do të votohet për kryetar komune në Mavrovë-Rostushë dhe në Qendër Zhupë, sepse nuk është përmbushur pragu ligjor për votim në rrethin e parë të zgjedhjeve për të dalë së paku një e treta e votuesve të regjistruar në Listën zgjedhore. KSHZ-ja do ta informojë Qeverinë për këto dy komuna, e më pas në Mavrovë-Rostushë dhe Qendër Zhupë do të organizohet përsëritja e votimit për kryetar komune në pajtim me Ligjin për Vetëqeverisje Lokale. Anëtarët e këshillit zgjidhen sepse nuk kërkojnë census.

Në rrethin e parë u zgjodhën 32 kryetarë komune, si dhe anëtarë të këshillave komunalë.

Për herë të parë do të përdoren pajisje për identifikimin biometrik të votuesve me gjurmë gishtash. Megjithatë, KSHZ-ja vendosi që personat që do të votojnë sot të mos kontrollohen me këto pajisje, por votimi të bëhet me llambë UV, e cila kontrollon nëse personi ka votuar më parë dhe me spërkatje të shënohet se e drejta për votim tashmë është shfrytëzuar.

Votimi i të sëmurëve dhe të pafuqishmëve do të bëhet nga këshillat zgjedhore, ndërsa për votimin e personave me Kovid-19 dhe të veçuar janë formuar këshilla të posaçme zgjedhore të përbëra nga personel mjekësor.

Nëse ndonjë nga këta persona, aplikimet për votim të të cilëve janë konfirmuar, nuk gjendet në shtëpinë e tyre nga këshilli zgjedhor, ata nuk do të mund të ushtrojnë të drejtën e votës në ditën e zgjedhjeve.

Në certifikatën e fundit të Listës zgjedhore janë renditur 1409 zgjedhës të cilët janë në vuajtje të dënimit me burg ose në paraburgim ditën e zgjedhjeve, 266 persona në akomodim jashtë shtëpisë dhe gjashtë votues të cilët sipas të dhënave të Ministrisë së Punës dhe Politikës Sociale, janë regjistruar si persona të zhvendosur.

Votimi do të bëhet në përputhje me masat e përgjithshme për parandalimin e përhapjes së Kovid-19 dhe ato do të duhet të respektohen si nga anëtarët e këshillave zgjedhore ashtu edhe nga zgjedhësit.

Rezultatet e votimit të të sëmurëve, të sëmurëve dhe personave me Kovid-19 dhe të izoluar, do të publikohen së bashku me rezultatet e votimit javor në zgjedhjet lokale.

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img