5.8 C
Skopje
Thursday, December 1, 2022

Fërçkovski në debatin “Rruga drejt pavarësisë”: Elitat politike luajtën rolin më të rëndësishëm menjëherë pas shpalljes së pavarësisë

Shkup, 17 shtator – Profesori i së drejtës ndërkombëtare Lubomir Fërçkovski, i cili ishte gjithashtu ish-ministër iedhe i Brendshëm edhe i Jashtëm, në debatin në Qeveri kushtuar 30 viteve të pavarësisë “Rruga drejt pavarësisë”, duke u përqendruar në periudhës menjëherë pas shpalljes së pavarësisë, tha se në momente të tilla historike të ndryshimit, gjëja më e rëndësishme është rëndësia e përgjegjësisë së elitave politike në ato momente.

“Gjëja më e rëndësishme është rëndësia e përgjegjësisë së elitave politike në momente të tilla ndryshimi. Në vendet e tranzicionit, pavarësisht nga euforia e popujve, pesha e elitave politike është e një rëndësie të veçantë. Përgjegjësia e elitave politike në Maqedoni në atë kohë ishte e rëndësishme edhe te bllokun maqedonas ashtu edhe te blloku shqiptar dhe kjo kreu një operacion që është i rrallë për një shtet të vogël që ishte i pavarur për herë të parë, i cili nuk ekzistonte në kujtesën diplomatike të botës, në atë periudhë të parë ne ishim krejtësisht të lënë me vetveten, edhe pse kishim partnerë strategjikë”, tha Fërçkovski.

Kjo, tha ai, për një vend në udhëkryq do të thoshte që ose do të kontrolloni shtetin tuaj, ose do t’ju ndajnë.

“Në rrethana të tilla, pa armatë, me marrëdhënie ndëretnike siç i kishim dhe me marrëdhënie të hapura me të gjithë fqinjët, as të huajt nuk mund ta kuptonin pse në atë periudhë nuk shpërtheu lufta në Maqedoni. Njëherësh, keni një periudhë paqeje të jashtëzakonshme, inkluzionin e shqiptarëve me të gjitha problemet me ta, kjo ishte një pjesë e rëndësishme dhe thelbësore e procesit. Maqedonia fillimisht u përpoq të mësonte të ndahej me Jugosllavinë, pra me Serbinë, ne këtë e mësonim në atë moment. Çështja e dytë ishte vendosja e re e bashkësisë shqiptare në Maqedoni”, theksoi ai.

Tema e tretë që e mësuam, vazhdoi Fërçkovski, është lufta me çështjet e identitetit me Greqinë dhe Bullgarinë.

“Ishte veçanërisht e ashpër me Greqinë, ne duruam dy bllokada me Greqinë, kufiri i vetëm i hapur ishte me Bullgarinë, dy embargo të mos ju hedhin në gjunjë, shteti edhe në ato kushte fiton vetëbesim të fortë. Dhe mësim normal i gjeostrategjisë së një vendi të vogël, gjetja e partnerëve strategjikë, mënyra se si luani sipas rregullave në marrëdhëniet ndërkombëtare, mësoni demokracinë në një vend që nuk ishte demokratik dhe nuk ka traditë demokratike”, konstaton Fërçkovski.

Kryetari i parë i Parlamentit të parë maqedonas, Stojan Andov, duke folur në debatin, theksoi se historia jonë e shtetit të pavarur që nga viti 1991, fillon me seancën e parë të Kuvendit, të kryesuar nga deputeti më i vjetër Nikolla Stojanovski.

“Seanca përfundoi me zgjedhjen time kryetar i Kuvendit. Atë mbrëmje, materiali erdhi nga kryesia e RSFJ-së dhe mora ftesë për të përfaqësuar pushtetin e ri në Maqedoni. Edhe në ditën e dytë ne mbajtëm seancë kushtuar kësaj kërkese. Pastaj Millan Kuçani kërkoi që të mos kishte më presidencën mbi RSFJ-në, por ta transferonte atë në republikat. “Të gjithë u pajtuam me këtë, por shpërtheu një kontest mes Tugjmanit dhe Millosheviqit”, tha Andovi.

Ai përkujtoi se më 25 janar u miratua Deklarata e sovranitetit të Maqedonisë dhe ky është akti i parë për shpalljen e pavarësisë së Maqedonisë.

“Paraprakisht, më 17 janar, Gligorovi u zgjodh presidenti me 116 vota. Pastaj vendosa në rendin e ditës propozimin për shpalljen e sovranitetit, të cilin ne e miratuam më 25 janar, dhe këtë deklaratë të sovranitetit kryeministri i atëhershëm i Jugosllavisë Ante Markoviq e shpalli antikushtetuese para gjyqësorit të Jugosllavisë, me ç’rast zvarriti një kontest, por ajo Deklarata ishte gjallë meqë gjykatësisht kushtetues nuk arritën të takoheshin”, tha Andovi.

Dhe gjithë procedurën e pavarësisë së Maqedonisë, vazhdoi Andovi, ne e vendosëm mbi atë deklaratë – deklaratën e sovranitetit.

“Kjo u tregua në vitin 1991 në dhjetor kur Presidenti Gligorov erdhi tek unë dhe më tha se ka vështirësi me komisionin Badinter sepse nuk dëshiron të mbështesë Maqedoninë të jetë e pavarur, sepse shtesa në Kushtetutë thotë se ajo deklaron pjesëmarrjen e saj në një tërësi të ndonjë shteti jugosllav. Ne e korrigjuam atë dhe vetëm atëherë Gligorov e pranoi këtë deklaratë të sovranitetit dhe kështu e përfunduam atë vitin 91 me sukses”, tha kryetari i parë i Parlamentit të parë të Maqedonisë, Stojan Andov.

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img