34.8 C
Skopje
Tuesday, July 5, 2022

Eksperti: Në fund të këtij viti Kina pritet të arrijë imunitetin e tufës

Kina pritet të arrijë vaksinimin e 80 për qind të popullsisë kundër COVID-19 deri në fund të këtij viti dhe të realizojë imunitetin e tufës. Kështu deklaroi të premten Zhong Nanshan, eksperti i sëmundjeve të rrugëve të frymëmarrjes me më shumë autoritet në Kinë, në një videofjalim në një konferencë në kuadër të Ekspozitës së 5-të Kinë-Shtetet Arabe.

Realizimi i imunitetit të tufës varet nga efektiviteti i vaksinës dhe aftësia e përhapjes së virusit, tha ai.
Ndërsa për të arritur imunitetin e tufës në mbarë botën duhet bashkëpunimi global për dy deri tre vjet me radhë, shtoi Zhong.

Sipas ekspertëve, imuniteti i tufës arrihet kur një pjesë e madhe e popullsisë imunizohet ndaj një sëmundjeje, duke e bërë të pamundur që ajo të përhapet nga njeri te njeriu.

Duke cituar studimet e fundit laboratorike në Guangzhou, ku u dukën raste të COVID-19 në maj, Zhong tha se vaksinat kineze janë “ende shumë efektive”, pavarësisht nga një ulje e vogël e efektivitetit kundër variantit “Delta”.

Duke krahasuar pacientët e vaksinuar me ata të pavaksinuar, një studim i publikuar në revistën “Infektimet e reja nga mikrobet” më 14 gusht, zbuloi se në përgjithësi vaksinat kanë një efekt prej afro 60 për qind në mbrojtjen nga varianti “Delta”, 70 për qind nga simptomat e lehta dhe 100 për qind prej rasteve të rënda, tha Zhong.

Ai citoi edhe studimet në Kili dhe Turqi, që tregojnë se vaksinat joaktive kineze janë të sigurta dhe efektive.

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img