4.8 C
Skopje
Friday, December 2, 2022

Carovska: Teste të shpejta në shkolla nuk rekomandohen nga Komisioni, duhet të respektohen protokollet

Shkup, 22 shtator – Për momentin, nuk ka nevojë për masa të tjera përveç atyre të përcaktuara nga Komisioni për Sëmundjet Infektive për të mbrojtur nxënësit nga KOVID -19 në shkolla, tha ministrja Mila Carovska në lidhje me dhurimin e testeve të shpejta nga Komuna Ilinden për KOVID-diagnostifikimin në tre shkollat ​​fillore dhe të mesme profesionale komunale “Ilinden”.

“Nuk bëhet fjalë për dëshira dhe mundësi, por për rekomandime nga autoritetet shëndetësore. Nëse Komisioni për Sëmundjet Infektive ka krijuar një protokoll dhe veprim, unë mendoj se të gjitha komunat dhe të gjitha shkollat ​​duhet t’i respektojnë ato. Nëse ata nuk rekomanduan testimin, kjo do të thotë se nuk ka vlerë shtesë në një kohë të caktuar. Nëse ata kanë përcaktuar se ka nevojë, atëherë ne do ta zbatojmë në të gjitha shkollat, por për momentin mbetet të ndjekim rekomandimet e dhëna, të cilat janë që të ketë dezinfektim, matje të temperaturës dhe ajrosje të hapësira, tha Carovska duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve gjatë vizitës së sotme në shkollën e mesme “Gjorçe Petrov” në Kriva Pallankë.

Ministrja vuri në dukje se shkollat ​​janë gati të kalojnë në modelin e mësimit në distancë, mësuesit janë të trajnuar dhe kanë qasje në platformën kombëtare dhe kudo që deri më tani janë paraqitur raste KOVID dhe izolim të nxënësve, tha, shkollat ​​i kanë vënë këto mjete në veprim. Ajo vuri në dukje se u pa që sistemi funksionon dhe është i disponueshëm për mësim onllajn më 1 shtator, kur katër shkolla të mesme në Tetovë dhe Gostivar filluan të punojnë onllajn.

Lidhur me kritikat e opozitës ndaj pajisjeve të IT -së (tabletave) përmes bibliotekave shkollore dhe për libra digjital, Carovska u përgjigj se nuk i kupton kritikat dhe nuk sheh ndonjë problem me nxënësit të cilët nuk kanë pajisje digjitale në shtëpitë e tyre dhe nuk kanë financa për t’i blerë ato, shkollat ​​do t’u sigurojnë atyre pajisje në kthim.

Theksoi se në bibliotekat ka 20 për qind të librave shkollorë të shtypur dhe ato u jepen vetëm nxënësve që nuk i kanë kushtet për të përdorur pajisjet digjitale sepse nuk kanë energji elektrike në shtëpitë e tyre.

Shtoi se opozita nuk ka bërë ndonjë koment konstruktiv mbi proceset e udhëhequra nga MASH, por që ata mund t’i shohin të gjitha projektet çdo ditë – pajisjen e shkollave, hapjen e profesioneve të reja dhe klasa të dyfishta në bashkëpunim me kompanitë, si dhe zbatimi i konceptit të ri të arsimit fillor i cili filloi me sukses në të gjithë vendin.

“I bëj thirrje partive politike që të heqin duart nga sistemi arsimor dhe proceset arsimore sepse arsimi nuk dallon një parti politike. Aty janë edhe fëmijët e tonë edhe të tyre, dhe ne të gjithë punojmë me një qëllim – për të përmirësuar cilësinë e arsimit, e cila është në një nivel dëshpërues. Ata nuk u përpoqën ta përmirësojnë atë dhe ne e kemi parë këtë në 12 vjet. Kjo është arsyeja pse rezultatet e PISA, TIMSS dhe PIRLS janë dëshpëruese, sepse prej vitesh ne jemi përpjekur të qëndrojmë në status quo në vend që të marrim hapa të guximshëm për të përmirësuar sistemin arsimor. Ne nuk do të ndalemi për shkak të qëllimeve të vogla të partisë të dikujt, por do të punojmë në interes të të gjithë fëmijëve tanë, shtoi Carovska, duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve gjatë vizitës në shkollën e mesme në Kriva Pallankë.

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img