4.8 C
Skopje
Friday, December 2, 2022

BE ka propozuar një rregull të ri që imponon të njëjtin karikues për të gjithë telefonat

Prodhuesit do të detyrohen të krijojnë një zgjidhje universale për karikimin e telefonave dhe pajisjeve të vogla elektronike, sipas një rregulli të ri të propozuar nga Komisioni Evropian.

Qëllimi është të zvogëlojë mbeturinat duke inkurajuar konsumatorët të ripërdorin ngarkuesit ekzistues kur blejnë një pajisje të re.

“Të gjithë telefonat inteligjentë të shitur në BE duhet të kenë karikues USB-C”, thuhej në propozim.

Apple thotë se dëmton inovacionin

Apple ka paralajmëruar se një veprim i tillë do të dëmtonte novacionin.

Gjiganti i teknologjisë është një prodhues i madh i telefonave inteligjentë që përdor një port të ngarkimit të personalizuar, pasi seria e tij iPhone përdor lidhësin Lightning të Apple.

“Ne mbetemi të shqetësuar se rregulloret e rrepta që përshkruajnë vetëm një lloj konektori mbytin novacionin në vend që ta inkurajojnë atë, e cila nga ana tjetër do të dëmtojë konsumatorët në Evropë dhe botë”, tha kompania për BBC.

Shumica e telefonave Android vijnë me porte karikimi USB micro-B ose tashmë kanë kaluar në standardin më modern USB-C.

Modelet e reja iPad dhe MacBook përdorin porte karikimi USB-C, siç bëjnë modelet kryesore të telefonit nga prodhuesit e njohur Android si Samsung dhe Huawei.

Ndryshimet do të zbatoheshin për portën e karikimit në trupin e pajisjes, ndërsa fundi i kabllos që lidhet me prizën mund të jetë USB-C ose USB-A.

Përafërsisht gjysma e karikuesve të shitur me celular në Bashkimin Evropian në vitin 2018 kishin një lidhës USB micro-B, ndërsa 29 për qind kishin një lidhës USB C dhe 21 për qind një lidhës Lightning, sipas një studimi të vlerësimit të ndikimit të Komisionit 2019. 

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img