21.8 C
Skopje
Monday, May 23, 2022

Australia, Kina, Japonia dhe India refuzojnë t’i mbyllin termocentralet me qymyr

Qeveria australiane refuzon t’i bashkohet 40 vendeve që po mbyllin gradualisht termocentralet me qymyr, duke thënë se ata nuk do të “mbyllen industrinë”.

Australia akuzohet për pengesa në përputhje me premtimin e Cop26 të mbështetur nga pesë përdoruesit më të mëdhenj të energjisë së qymyrit në botë

Qeveria australiane nuk do t’i bashkohet më shumë se 40 vendeve që janë të përkushtuara për heqjen graduale të termocentraleve me qymyr dhe Ministri i Energjisë deklaroi se Australia është e fokusuar në zhvillimin e teknologjisë dhe jo në “fshirjen e industrisë”, raporton theguardian.

Premtimi në samitin e klimës Cop26 për t’i dhënë fund përdorimit të qymyrit deri në vitet 2030 “ose sa më shpejt të jetë e mundur pas” për të pasurit dhe në vitet 2040 për vendet në zhvillim u mbështet nga pesë nga 20 përdoruesit më të mëdhenj të energjisë së qymyrit, Koreja e Jugut, Indonezia, Vietnami, Polonia dhe Ukraina.

Një grup i veçantë vendesh, duke përfshirë SHBA-në, Kanadanë dhe Britaninë e Madhe, është zotuar të përfundojë investimet e huaja në qymyr, naftë dhe gaz deri në fund të vitit të ardhshëm.

Asnjë deklaratë nuk është nënshkruar nga Australia, Kina, Japonia dhe India, dhe datat për heqjen graduale të energjisë së qymyrit janë zhvendosur më tej se data e propozuar nga britanikët – e cila synonte “të dërgonte qymyrin në histori”.

Megjithatë, mbështetësit e nismës thonë se angazhimi formal ndaj qymyrit mbetet një hap i rëndësishëm – që ishte i paimagjinueshëm disa vite më parë. Marrëveshja e Parisit, një marrëveshje globale për klimën e nënshkruar në 2015, nuk përmend në mënyrë eksplicite nevojën për të ndaluar përdorimin e karburanteve fosile. 

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img