13.8 C
Skopje
Sunday, October 2, 2022

Angellovska – Bezhoska: AKtiviteti ekonomik nël gjysmëvjetorin e parë në linjën e projeksioneve të Bankës Popullore

Shkup, 7 tetor – Bruto prodhimi vendor në gjysmën e parë të këtij viti ka arritur rritje që përkon pothuajse plotësisht me parashikimet e Bankës Popullore, të nxitur nga mbështetja e kredisë nga sektori bankar. Pritet një rimëkëmbje graduale e mëtejshme e ekonomisë, e cila do të varet kryesisht nga rimëkëmbja e partnerëve tanë më të rëndësishëm tregtarë, e cila, nga ana tjetër, kushtëzohet kryesisht nga rreziqet që lidhen me situatën epidemiologjike.

Kjo u diskutua në takimin e punës midis guvernatorit të Bankës Popullore, Anita Angellovska-Bezhoska dhe ambasadores së Republikës së Bullgarisë në vend, Angell Angellov dhe konsullit të përgjithshëm të Republikës së Bullgarisë në Manastir, Dimitar Ivanov. Takimi u përqëndrua në situatën e përgjithshme ekonomike, si dhe në masat e marra për të stimuluar aktivitetin ekonomik.

Siç njoftoi BB, guvernatorja Angellovska-Bezhoska theksoi se situata në ekonominë maqedonase, si një ekonomi shumë e hapur, varet shumë nga zhvillimet në eurozonë dhe Gjermani, i cili është partneri ynë kryesor tregtar. Duke pasur parasysh parashikimet e BQE-së për rimëkëmbjen e tyre të mëtejshme, pritet që kjo të ketë ndikim pozitiv në ekonominë tonë. Guvernatori gjithashtu iu referua gjendjes së ekonomisë maqedonase këtë vit, duke theksuar se politika e qetë monetare kontribuon në rimëkëmbjen e ekonomisë. Në gjysmën e parë të këtij viti, u arrit një rritje prej 5.2 përqindëve, e cila përkon pothuajse plotësisht me parashikimet e Bankës Popullore (5.4 për qind). Sipas parashikimeve më të fundit makroekonomike, pritjet janë që aktiviteti ekonomik të kthehet në nivelet e para krizës në fillim të vitit 2022.

Lidhur me politikën monetare në kushte të pandemisë, guvernatorja theksoi se niveli i rehatshëm i rezervave valutore është i një rëndësie të veçantë për lehtësimin e tij, dhe në atë kontekst, aksesi në likuiditetin valutor i siguruar për herë të parë përmes repo-linjës të miratuar nga Banka Qendrore Evropiane. Edhe pse Banka Popullore nuk kishte nevojë të përdorte fondet, gatishmëria e Bankës Qendrore Evropiane kontribuoi ndjeshëm në ruajtjen e stabilitetit të monedhës vendase gjatë lëvizjeve të luhatshme të tregut gjatë krizës shëndetësore.

Guvernatorja Angellovska-Bezhoska theksoi se masat e Bankës Popullore mundësuan uljen e çmimeve të kredive dhe rritjen e vazhdueshme të kredisë gjatë pandemisë. Sektori bankar deri më tani i ka trajtuar mirë rreziqet e pandemisë, siç dëshmohet nga rritja e depozitave dhe rritja solide e kredisë. Gjithashtu, performancat e mira të bankave dhe kërkesat e kujdesshme rregullatore në periudhën e kaluar mundësojnë kapitalizim adekuat të sistemit bankar dhe gatishmërinë e tij për t’u përballur me sfidat edhe në periudhën e ardhshme. Rimëkëmbja graduale e ekonomisë, e cila është e vazhdueshme, kontribuon pozitivisht në ruajtjen e stabilitetit makroekonomik dhe financiar dhe zbut rreziqet sistemike. Sidoqoftë, natyra e pasigurt e krizës me koronë imponon nevojën për gatishmëri të vazhdueshme dhe monitorim vigjilent të situatës, në mënyrë që të merren masat e duhura për t’u marrë me sfidat, informon BB.

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img